X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟμαλά άρχισε η σχολική χρονιά, είπε ο ΥΠΠΑΝ, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να...

Ομαλά άρχισε η σχολική χρονιά, είπε ο ΥΠΠΑΝ, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να εμβολιαστούν για δική τους ασφάλεια

Ομαλά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, ανέφερε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποκτήσουν με το εμβόλιο τη δυνατότητα να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ατομικά, για τη δική τους υγεία, αλλά και συλλογικά ο καθένας για την υγεία των διπλανών του».

Ο Υπουργός Παιδείας με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, επισκέφτηκε το πρωί το Γυμνάσιο Ακρόπολης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σήμερα αρχίσαμε με τη Μέση Εκπαίδευση, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές όλης της Κύπρου.

«Με χαρά τα σχολεία υποδέχονται τα παιδιά. Σε αυτό το σχολείο αλλά, με βάση τις πληροφορίες μας, και στα άλλα σχολεία, έχουμε μια ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αρκετά πράγματα είναι τα ίδια με την προηγούμενη σχολική χρονιά, με τον Ιούνιο. Ουσιαστικά συνεχίζουμε από τον Ιούνιο με τη σημείωση ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η πανδημία είναι εδώ και όλοι πρέπει να κάνουν αυτά τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά. Διανέμεται, επίσης, στα παιδιά ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι για τη σωστή και ασφαλή φοίτηση στα σχολεία, για να φτάσει στους γονείς. Θέλουμε τη βοήθεια και των γονιών σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, «λειτουργούμε με υγειονομικό πιστοποιητικό (SafePass), όπως και τον Ιούνιο».

«H σημαντική αλλαγή είναι ότι τώρα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά σιγά-σιγά να αποκτήσουν με το εμβόλιο τη δυνατότητα να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ατομικά, για τη δική τους υγεία, αλλά και συλλογικά ο καθένας για την υγεία των διπλανών του», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την αφοσίωση, τον ζήλο και την αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει.

«Το γεγονός ότι σήμερα αρχίζει ομαλά η σχολική χρονιά, οφείλεται κυρίως στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς. Και με τους εκπαιδευτικούς που μιλάμε, να το πω γενικότερα, όλα αυτά είναι προϋποθέσεις. Στο σχολείο δεν ερχόμαστε για να κάνουμε άσκηση υγειονομικής ασφαλείας. Είναι απαραίτητη για να κάνουμε αυτό που είναι το κυρίως έργο μας: Η μάθηση, η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, γιατί είναι ουσιαστικά η τρίτη χρονιά που λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας και δεν πρέπει να χάσουμε τον κύριο στόχο μας. Ευτυχώς τα σχολεία μας στην Κύπρο μπορούν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τους προβληματίζει ότι κατά διαδικασία προσκόμισης του SafePass, παρατηρήθηκε σήμερα μια μικρή καθυστέρηση, ο κ. Προδρόμου είπε: «Όχι, δεν θα είναι στη συνέχεια το ίδιο».

«Σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών έχει φανεί ότι διαθέτουν εμβολιασμό. Άρα, δεν θα ελέγχονται καθημερινά. Το ίδιο και μια μεγάλη μερίδα των παιδιών. Ένας αριθμός, που συνεχώς αυξάνεται. Ξέρετε ότι οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 16-17 και περισσότερο 12 με 16, έχουν ξεκινήσει πρόσφατα. Άρα, λοιπόν, στον βαθμό που περισσότερα παιδιά θα είναι εμβολιασμένα δε θα χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Επομένως, σιγά-σιγά θα αποφύγουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι από αύριο θα ξεκινήσουν και οι κινητές μονάδες ελέγχου με rapid test, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν τα κινητά συνεργεία διάγνωσης για rapid test, «επομένως μέσα στο σχολείο όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα θα μπορούν να περάσουν το τεστ και βέβαια, θα έχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και κινητές μονάδες εμβολιασμού, διότι, το επαναλαμβάνω, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και στα παιδιά, αφού οι ειδικοί μας λένε ότι μπορεί να γίνεται με ασφάλεια, είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε»

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι για να έρθει σε σχολείο η μονάδα η οποία θα είναι έτοιμη, θα πρέπει να υπάρχει συγκατάνευση από αρκετούς γονείς, άρα, λοιπόν, θα διοργανωθεί αυτό με ομάδες σχολείων που να μπορεί πρακτικά το συνεργείο να επισκεφτεί στη διάρκεια μιας ημέρας.

«Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ενδιαφέρον, γιατί θέλω να αναφέρω το παράδειγμα των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, που ενώ αρχικά ήταν οικειοθελώς που ξεκινήσαμε τις διαγνώσεις, τα rapid test, φάνηκε ότι στα σχολεία, τα οποία επισκέπτονταν μονάδες, υπήρχε σχετικά ψηλό ενδιαφέρον. Ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι. Τα δημοτικά θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, αλλά και εκεί θα πρέπει να δώσουμε προσοχή γιατί δεν έχουμε τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ότι σε κάποιες αίθουσες δεν υπάρχουν μονοθέσια θρανία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτό θα έπρεπε οι Σχολικές Εφορείες απλώς να κάνουν τη σωστή κατανομή.

«Τα θρανία υπάρχουν. Πιθανολογώ ότι σε κάποια σχολεία έχουν δώσει θρανία για όλες τις αίθουσες και σε κάποια άλλα δεν πρόλαβαν ακόμα. Είναι θέμα πολύ απλό και πολύ πρακτικό. Έχουμε διαθέσιμα θρανία, πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονταν. Καταλαβαίνετε ότι στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερο από 700 σχολεία και βεβαίως, δεκάδες κατά τόπους σχολικές εφορείες, οι οποίες είναι δική τους αρμοδιότητα να επιληφθούν αυτών των θεμάτων. Ελπίζω ότι σε μια, δύο μέρες θα έχουν κάνει τις καλύτερες ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ότι κατά την σημερινή έναρξη παρατηρήθηκαν κάποια περιστατικά σε κάποια σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι αυτή η πολύ κακή συνήθεια που δυστυχώς μερικά παιδιά θέλουν να μετατρέψουν σε τακτικό δήθεν έθιμο.

«Δεν χρειάζεται να συζητάμε περισσότερο. Εφόσον παραβιάζονται οι κανονισμοί του σχολείου, οι κανονισμοί ασφάλειας, εξάλλου είχαν γίνει συνεννοήσεις και με την ηγεσία των μαθητών, τους οργανωμένους μαθητές της ΠΣΕΜ, και με τη Συνομοσπονδία Γονέων, να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα αν είναι η πρώτη ή η δεύτερη ή τελευταία μέρα του σχολείου, τέτοιου είδους ενέργειες, έκτροπα μέσα στο σχολείο και κυρίως ενέργειες , οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών/τριών τους επιφέρουν κυρώσεις», σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share