X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΌραμά μας η δημιουργία ασφαλών αγωνιστικών χώρων, είπε ο Πρόεδρος της ΑΑΣ

Όραμά μας η δημιουργία ασφαλών αγωνιστικών χώρων, είπε ο Πρόεδρος της ΑΑΣ

Όραμά μας είναι η δημιουργία ασφαλών και άνετων αγωνιστικών χώρων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων (ΑΑΣ), Γιώργος Καράς, ο οποίος παρουσίασε το έργο της Αρχής σε διάσκεψη Τύπου, το βράδυ της Τετάρτης, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Ο κ. Καράς μίλησε για χαρτογράφηση της κατάστασης 35 αθλητικών χώρων και για πενταετές πλάνο αναβάθμισης των γηπέδων των τριών προσφυγικών ομάδων. Σε παρουσιάσεις που έγιναν από αρχιτεκτονικά γραφεία αναφέρθηκε ότι το κόστος των έργων αναβάθμισης εκτιμάται στα στα €26 εκατ. για το «Αντώνης Παπαδόπουλος», στα €14-15 εκατ. για το «Αμμόχωστος – Επιστροφή» και στα €18 εκατ. για το γήπεδο του Εθνικού Άχνας.

Αρχικά, ο κ. Καράς έκανε λόγο για έναν αγώνα που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των γηπέδων. Αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση, τις αρχές και τα καθήκοντα της Αρχής, στα οποία περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων – η έκδοση αδειών λειτουργίας και πιστοποιητικών ασφαλείας, η ετοιμασία κανονισμών ασφαλείας των σταδίων και η διεξαγωγή ελέγχων στα στάδια.

«Όραμά μας είναι η δημιουργία αγωνιστικών χώρων όπου οι αθλητές θα αθλούνται με ασφάλεια και οι φίλαθλοι θα απολαμβάνουν τη θέαση των αγώνων σε ένα άνετο, ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Αρχής.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Αρχή έχει χαρτογραφήσει την υφιστάμενη κατάσταση 35 αθλητικών χώρων (12 γηπέδων ποδοσφαίρου και 23 αιθουσών αθλοπαιδιών). Συνοπτικά, όπως ανέφερε, έχουν εντοπιστεί ζημιές (όπως οξειδώσεις, ρήγματα και επιφανειακή φθορά), ενώ υπάρχει ο κίνδυνος απόσπασης κατασκευών και χρήσης τους για άλλους σκοπούς.

Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, συνέχισε ο Πρόεδρός της, έχει υποδείξει προτάσεις και εισηγήσεις στους ιδιοκτήτες των αθλητικών εγκαταστάσεων για καλές πρακτικές. Επίσης, ανέφερε ότι η Αρχή έχει εκτιμήσει το κόστος επιδιόρθωσης και αναβάθμισης των ποδοσφαιρικών γηπέδων, γνωρίζοντας τις μελέτες πολιτικών μηχανικών για τα γήπεδα, τα πρότυπα του ΚΟΑ, τις διεθνείς τακτικές και τις απαιτήσεις της Αστυνομίας.

Πενταετές πρόγραμμα αναβάθμισης γηπέδων

Ο κ. Καράς είπε ότι η Αρχή έχει προβεί σε εκτιμήσεις του κόστους της αναβάθμισης γηπέδων των 3 προσφυγικών ομάδων (Ανόρθωσης, Νέας Σαλαμίνας, Εθνικού Άχνας). «Τα κτήρια είναι γερασμένα και οι επιδιορθώσεις που γίνονται παρατείνουν μερικώς τη ζωή τους», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι η Αρχή προτείνει ένα πενταετές πρόγραμμα αναβάθμισης των γηπέδων για να επωφεληθούν ισότιμα όλες οι ομάδες.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων εξήγησε ότι η Αρχή υποχρεούται να ελέγξει μαζί με τον ΚΟΑ τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και μετά αυτά να κατατεθούν στην Πολεοδομία. «Δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός», υπογράμμισε.

Ακόμη, απηύθυνε έκκληση προς τις ομάδες να καταθέσουν τις μελέτες τους στην Πολεοδομία το συντομότερο δυνατόν, γιατί η Πολεοδομία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να παραχωρήσει και να εκδώσει τις άδειες. «Άρα η Πολιτεία έχει ένα χρόνο μπροστά της για να προγραμματιστεί και να βρει τα κονδύλια», επεσήμανε.

Τι είπαν οι Βουλευτές;

Από την πλευρά του ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, σημείωσε ότι εκκρεμεί η πληρωμή μισού εκατομμυρίου ευρώ στα σωματεία για επιδιορθώσεις που έγιναν.

«Πρέπει ο ΚΟΑ να έρθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό πάρα πολύ σύντομα για να εκταμιευθούν τα λεφτά από το Υπουργείο», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι «οι Βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τροπολογία στην Ολομέλεια» και ότι «μπορεί να αναληφθεί δράση μέσα στον Αύγουστο». «Επιτέλους θα κινηθούμε με πρόγραμμα και με τρόπο που θα επιλύσει το πρόβλημα», κατέληξε.

Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής ΔΗΚΟ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, αναφερόμενος στην παρουσίαση των μελετών για αναβάθμιση των γηπέδων των προσφυγικών ομάδων, επεσήμανε ότι «αυτό που είδαμε, πέραν της ασφάλειας, κατοχυρώνει τα προσφυγικά σωματεία ώστε να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό πακέτο για τον κόσμο που θέλει να έρθει στα γήπεδα και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους αγωνίζονται καθημερινά».

Προωθείται νομοθεσία για αλκοτέστ και ναρκοτέστ στα γήπεδα

Ο Θεμιστός Αρναούτης, Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του κόσμου στα γήπεδα και ο εντοπισμός των ατόμων που προκαλούν τη βία στα γήπεδα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Αστυνομία θα προωθήσει νομοθεσία για αλκοτέστ και ναρκοτέστ στα γήπεδα και θα βοηθήσει στην εγκατάσταση νέων κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Γύρω τα €59 εκατ. τα έργα στα γήπεδα «Αντώνης Παπαδόπουλος», «Αμμόχωστος – Επιτροφή», Εθνικού Άχνας

Ο Δημήτρης Σοφοκλέους, εκ μέρους του γραφείου «Σοφοκλέους Αρχιτέκτονες», προέβη στην παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης του σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος». Επεσήμανε ότι υπάρχουν δομικά και λειτουργικά θέματα στο στάδιο, το οποίο κτίστηκε σε διάφορες φάσεις, χωρίς να πληρούνται αρκετές προδιαγραφές. Παράλληλα, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρξει αντισεισμική αναβάθμιση, να ενισχυθούν οι είσοδοι των κερκίδων και να εξωραϊσθούν οι υφιστάμενες έξοδοι.

Ακόμη, ο κ. Σοφοκλέους πρότεινε την κατασκευή ορόφου και στεγάστρου στη δυτική κερκίδα για να απαλλαγεί η ανατολική κερκίδα από τις τρέχουσες χρήσεις της. Όπως εξήγησε, ενισχύεται η νότια κερκίδα, στην οποία θα δημιουργηθεί μουσείο, ενώ η βόρεια κερκίδα πρέπει να κατεδαφιστεί. Πρόσθεσε ότι δημιουργείται νέος χώρος στάθμευσης για αποσυμφόρηση των οικιστικών περιοχών.

Το κόστος της αναβάθμισης του σταδίου ανέρχεται στα €26 εκατ., ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, ο οποίος πρότεινε τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΚΟΑ και της επικουρικής ενίσχυσης από την Πολιτεία.

Ο Άθως Καζαντζής, ο οποίος προέβη στην παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης του γηπέδου «Αμμόχωστος-Επιστροφή», είπε ότι στη μελέτη γίνεται προσπάθεια για εξορθολογισμό του σχήματος του σταδίου με την ευθυγράμμιση των κερκίδων σε ορθογώνια διάταξη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προνοείται η επέκταση των διαστάσεων των κερκίδων και των διαδρόμων σε βάθος και πλάτος σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας. Ακόμη, σημείωσε ότι προνοείται η προσβασιμότητα σε ΑμεΑ σε όλες τις κερκίδες του σταδίου, καθώς και η τοποθέτηση turnstiles ως μέτρο πρόληψης και καταστολής της βίας.

Ο κ. Καζαντζής είπε ότι θα δημιουργηθεί ικανοποιητικός αριθμός χώρων στάθμευσης και ότι τα στέγαστρα του σταδίου θα καλυφθούν με φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το κόστος του έργου, πρόσθεσε, αναμένεται να κυμανθεί στα €14-15 εκατ.

Η ομάδα του γραφείου GDM Architectures, η οποία προέβη στην παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης του γηπέδου του Εθνικού Άχνας, τόνισε την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων επιδιόρθωσης. Σημείωσε ότι στο γήπεδο υπάρχει υγρασία, ιδιαίτερα στην ανατολική κερκίδα, καθώς και διάβρωση.

Ακόμη, είπε ότι προνοείται η κατεδάφιση της δυτικής κερκίδας που θα κτιστεί εκ νέου, το κτίσιμο της βόρειας κερκίδας και η επέκταση της νότιας κερκίδας, ενώ προτείνεται η προσθήκη στεγάστρων σε όλες τις κερκίδες. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα €18 εκατ., κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share