X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟυκρανία, μεταναστευτικό, περιβάλλον και διαφάνεια, στην Ολομέλεια του ΕΚ

Ουκρανία, μεταναστευτικό, περιβάλλον και διαφάνεια, στην Ολομέλεια του ΕΚ

Οι προεκτάσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, που μετρά πλέον πέραν των 500 ημερών, το χρόνιο και διογκούμενο πρόβλημα της διακίνησης μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ στη Μεσόγειο, οι δράσεις προς επίτευξη στόχων για ενεργειακή ουδετερότητα και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η εσωτερική μεταρρύθμιση για διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), βρίσκονται ανάμεσα στη θεματολογία μίας ιδιαίτερα ποικίλης ατζέντας, που θα απασχολήσει την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Μία σειρά μέτρων για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΚ, στη βάση κειμένου που συμφωνήθηκε ανεπίσημα, κατόπιν διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εφόσον η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ εγκρίνει το κείμενο, αυτό θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του ΕΚ, που συνεδριάζει από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.

Το κείμενο της Δράσης για Στήριξη της Παραγωγής Πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP), προβλέπει μεταξύ άλλων χορήγηση κονδυλίου €500 εκ., με στόχο στην αύξηση της παραγωγής ιδιαίτερα πυρομαχικών εδάφους – εδάφους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο ήρθαν σε προκαταρκτική συμφωνία επί του κειμένου την περασμένη Πέμπτη, στοχεύοντας σε κάλυψη των αυξημένων αναγκών για πυρομαχικά στην ΕΕ, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώνεται, ότι κατά τη διαπραγμάτευση του κειμένου οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν να είναι μικρότερο το ποσό της επιχορήγησης.

Εξάλλου, στην ατζέντα της Ολομέλειας βρίσκεται και το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουλίου.

Σημαντικά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον βρίσκονται επίσης στην ατζέντα αυτής της τελευταίας συνεδρίασης της Ολομέλειας πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης, που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στο ΕΚ.

Επίσης, την Τρίτη η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας, στο πλαίσιο του πακέτου “Fit for 55”. Συγκεκριμένα, όσον αφορά δημόσια κτίρια, θα πρέπει αυτά να τύχουν αναβάθμισης κατά το 3%, ενώ ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να περιορίσει την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 1,9%. Επιπρόσθετα, αναμένεται να εγκριθούν νέοι κανονισμοί για αύξηση του αριθμού σταθμών επαναφόρτισης αυτοκινήτων.

Την Τετάρτη, η Ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει, στην παρουσία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, την ανάγκη για ανάληψη δράσης σε θέματα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η συζήτηση, που αφορά μεταξύ άλλων στον ρόλο των ΜΚΟ και των σωστικών σκαφών στη Μεσόγειο, ανοίγει στη σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, με σκάφος που μετέφερε πέραν των 700 μεταναστών.

Η συζήτηση για την εσωτερική μεταρρύθμιση του ΕΚ ανοίγει επίσης σε αυτή τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ως ένα πρώτο βήμα στη διασφάλιση της διαφάνειας και λογοδοσίας στο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού, με την παρουσίαση της έκθεσης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που αφορά στις ξένες παρεμβάσεις, μετά από σκάνδαλα που ενέπλεξαν ονόματα Ευρωβουλευτών το τελευταίο διάστημα.

Ενώπιον της Ολομέλειας τίθεται, επίσης, κείμενο νέων κανονισμών για την προστασία των λειτουργών του Τύπου και των συνηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη, έναντι νομικών αγωγών που θεωρούνται αβάσιμες. Το κείμενο των κανονισμών προωθεί τη διασυνοριακή προστασία δημοσιογράφων και ΜΜΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις, ενώ προνοεί, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα για διεκδίκηση αποζημιώσεων για ηθική ή/και ψυχική βλάβη.

Τα διδάγματα από την πανδημία COVID θα απασχολήσουν επίσης αυτή τη συνεδρίαση, με την Ολομέλεια να καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει σειρά εισηγήσεων, που αφορούν τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και την Κομισιόν, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής παρόμοιας κρίσης.

Επίσης, η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου, εισηγείται την Τρίτη, εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμού, θέμα για βοήθεια ύψους €2,2 εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης προς 603 απολυμένους υπαλλήλους εταιρείας στο Βέλγιο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να επανενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share