X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠανδημία, ελλείψεις φαρμάκων, υπερεπισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

Πανδημία, ελλείψεις φαρμάκων, υπερεπισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

Για τη δράση του Υπουργείου Υγείας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και για άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ενημέρωσε την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους Βουλευτές για τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας που έλαβε το Υπουργείο του, καθώς και για τα δύο καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Στο περιθώριο της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων, ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται, τα προβλήματα που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ συνεπεία της υπερεπισκεψιμότητας, την Ιατρική Σχολή, το Κέντρο Τραύματος, τους Οροθετικούς, καθώς και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Ο κ. Χατζηπαντέλα διαβεβαίωσε από πλευράς του πως θα καταβληθεί προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, αφού όπως είπε «κοινός στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς».

Αναφορικά στο πρόβλημα με την υπερεπισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πώς θα επιλυθεί το ζήτημα των καθυστερήσεων στην εξέταση ασθενών, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το πρόβλημα παρατηρείται «επειδή κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα ή στέλνουν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ».

Επίσης, σημείωσε ότι «ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι ηλικιωμένοι μας σε κλειστές δομές, όταν έχουν πρόβλημα, δεν τους βλέπει ο γιατρός τους, αλλά έρχονται στα ΤΑΕΠ».

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «ένας άλλος λόγος είναι ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε κάποια εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία δεν λειτουργούν και τώρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, για να λειτουργήσουν εάν χρειαστεί».

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη παρουσία του Μιχάλη Χατζηπαντέλα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου του, Χριστίνα Γιαννάκη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, φαίνεται πως το ποσοστό του εμβολιαστικού προγράμματος στην Κύπρο είναι σε αρκετά ψηλή θέση, αφού σημείωσε έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως 78,6%, ενώ αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη δόση στον ενήλικο πληθυσμό είναι 81%.

Ταυτόχρονα, είπε πως προχωρά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών.

Τόνισε πως «ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός της πανδημίας, γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και προετοιμαζόμαστε για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα».

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τον ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι εδώ και καιρό έχει εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ, με τους Βουλευτές να δηλώνουν πως αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα.

Σε σχέση με τη νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά στις συμφωνίες του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι θα πρέπει να αναμένουν σύντομα τους κανονισμούς ενώπιον της Βουλής για να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Απαντήσεις έδωσε ακόμα και στα ερωτήματα σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας υπήρξε πρόβλημα, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν.

Σε δηλώσεις της, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Σάβια Ορφανίδου, είπε πως ο ΔΗΣΥ βρίσκεται εδώ για να συμβάλει με τον πλέον θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας, όσο και στα προβλήματα που προκύπτουν στα θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα θέματα του ΓεΣΥ.

Ως Επιτροπή, σημείωσε, «θα συμβάλουμε θετικά είτε με την έγκριση νομοθετημάτων ή κανονισμών ή και με άλλους τρόπους προωθώντας θέματα που αφορούν τους ασθενείς».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια και σε ότι αφορά άλλα ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων.

Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά άμεσα.

Δήλωσε εκ νέου ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσια υγεία.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε ότι μετά από πρόταση του κόμματός του και ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Υγείας έχει εγγραφεί στην αρμόδια Επιτροπή το θέμα της Επικαιροποίησης και Υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο.

Όπως είπε στην παρουσία του Υπουργού Υγείας έχουν ζητήσει να τους αναφέρει πότε προτίθεται ο ίδιος να διορίσει νέο ή νέα Πρόεδρο για την Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο μετά τον διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου στο αξίωμα της Επιτρόπου Υγείας, για να σημειώσει πως θα αναμένουν στην παρουσία του νέου Προέδρου να ξεκινήσει στην Επιτροπή Υγείας «αυτή η πολύ σημαντική συζήτηση».

(ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share