X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠάνω από $86 το Μπρεντ καθώς Ριάντ-Μόσχα μειώνουν την παραγωγή και το...

Πάνω από $86 το Μπρεντ καθώς Ριάντ-Μόσχα μειώνουν την παραγωγή και το Σεπτέμβριο

Πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι κινήθηκε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, η οποία παρουσιάζει αύξηση για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι θα διατηρήσουν την μειωμένη παραγωγή τους και τον επόμενο μήνα.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχυόταν στις 19.30 της Παρασκευής κατά 1,4% στα $86,31 το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού WTI σημείωνε αύξηση 1,6%, στα $82,86 το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή, η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ “επιβεβαίωσε τη δέσμευση των χωρών μελών” στη στρατηγική μείωσης της παραγωγής “η οποία εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024”, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Η JMMC εξέφρασε επίσης την “εκτίμησή της για την πρόσθετη εθελοντική μείωση (της παραγωγής) του βασιλείου (της Σαουδικής Αραβίας) κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως”, την οποία η χώρα την Πέμπτη την έχει παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές.

Εκτός από την περικοπή της παραγωγής από το Ριάντ που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, μια περαιτέρω περικοπή 300.000 βαρελιών ανά ημέρα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Για τον Αύγουστο, η Μόσχα είχε δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο κ. Νόβακ είπε ακόμη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και η ισχυρή ζήτηση καθιστά την αγορά ισορροπημένη.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου παραμένει σταθερή σε περίπου 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε μετά από της συνεδρίαση της JMMC.

“Η Ρωσία είναι πλήρως προσηλωμένη στις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί και γενικά, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας”, δήλωσε ο κ. Νόβακ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

“Σήμερα η αγορά είναι σταθερή κατά την άποψή μας”, ανέφερε ο κ. Νόβακ. “Οι τιμές βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο. Χάρη στα μέτρα που έλαβε ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, διατηρείται η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης”, πρόσθεσε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

Τον περασμένο Ιούνιο, τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με επικεφαλής το Ριάντ και οι 10 σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Μόσχα συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή το 2024.

Πρόσφατα, εμφανίστηκαν ενδείξεις ότι οι περικοπές στην προσφορά αρχίζουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τις ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να “αποσύρει σταδιακά την εθελοντική περικοπή τους επόμενους μήνες” και να επιστρέψει στο συμφωνημένο επίπεδο παραγωγής των δέκα εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για να αποφύγει “σημαντικές ελλείψεις εσόδων… και την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC έχει οριστεί για τις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, ενώ η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου.

Η JMMC δεν έχει εξουσία λήψης αποφάσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλής ζήτησης σε συνδυασμό με τη μικρότερη προσφορά, στέλνοντας την τιμή του αργού τύπου Μπρεντ στα 85 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πέραν των 130 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share