X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕΝΕΡΓΕΙΑΠέραν των 2.000 αιτήσεων για το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, προκηρύσσεται σχέδιο...

Πέραν των 2.000 αιτήσεων για το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, προκηρύσσεται σχέδιο για επιχειρήσεις

Πέραν των 2.000 αιτήσεων μέσα σε τρεις μήνες για αξιοποίηση του σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, δέχθηκε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (YEEB), το οποίο αύξησε το συνολικό ποσό, κατά €5 εκατομμύρια, στα €35 εκατ. λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των πολιτών.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών θα προκηρυχθεί εκ νέου εν ευθέτω χρόνω και ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα προκηρυχθεί σχέδιο κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, συνολικής δαπάνης €40 εκατ.

«Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών για το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με τον προϋπολογισμό των €30 εκατ. που διατέθηκε για τις ανάγκες της τρέχουσας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων, να εξαντλείται σε λιγότερο από τρεις μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο σημειώνει πως κατόπιν συνεννόησης με τη ΓΔ ΕΠΣΑ, ως διαχειριστική αρχή των συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων, έλαβε την απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού στα €35 εκατ. «ώστε να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερες αιτήσεις, με τα επιπλέον €5 εκατ. επίσης να εξαντλούνται μέσα σε λίγες μέρες».

Το ΥΕΕΒ αναφέρει ότι το μέγεθος του ενδιαφέροντος των πολιτών το κάνει να πιστεύει πως «η πολιτική του για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, η οποία μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του 60%, με ανάλογη ετήσια εξοικονόμηση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αποδίδει».

Προσθέτει ότι το σχέδιο «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις κατοικίες», το οποίο προκηρύχθηκε από το YEEB στις 9 Μαρτίου 2021, με στόχο τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, «πρόκειται για ένα πολύ γενναιόδωρο σχέδιο, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να εναρμονίσουν τις οικίες τους με τις σύγχρονες τάσεις της πράσινης ανάπτυξης, λαμβάνοντας κρατική χορηγία» και «καλύπτει θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών, φωτοβολταϊκών, κλιματιστικών, μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κ.ά.».

Σύμφωνα με το YEEB, το ποσοστό χορηγίας στην παρούσα πρόσκληση ήταν αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες προκηρύξεις και ανήλθε στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, μία εξαιρετικά σημαντική βοήθεια για τον μέσο πολίτη, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξήθηκε στο 80%, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους.
«Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των πολιτών, το σχέδιο θα προκηρυχθεί εκ νέου μόλις ξεκαθαρίσουν οι αιτήσεις που έχουν παραληφθεί κατά την παρούσα πρόσκληση», αναφέρει το YEEB, προσθέτοντας ότι έχει λάβει έγκριση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για μία συνολική χρηματοδότηση ύψους €70 εκατ. για να δοθούν ως κίνητρα μέσω των σχεδίων χορηγιών για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης οικιών, εκ των οποίων κατά την πρώτη προκήρυξη έχει διαθέσει τα μισά.

Επίσης, αναφέρει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αναμένεται να προκηρυχθεί το αντίστοιχο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων, δήμων, κοινοτήτων και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνολικής δαπάνης €40 εκατ., ποσό το οποίο θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Άλλα 2 σχέδια για ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας
————————–
Αναφορικά με όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μεμονωμένες επενδύσεις οι οποίες αφορούν είτε θερμομόνωση οροφής είτε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είτε αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα/πλαισίων, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι αυτοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα σχέδια χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞ.Ε, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2021.

Αναφέρει ότι το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού των σχεδίων ανέρχεται σε €7,7 εκατ. ευρώ και «θα καλύψει τις αιτήσεις 5.500 πολιτών για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και εγκατάσταση ή αντικατάσταση θερμοσίφωνα στις οικίες τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβούν σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης» και προσθέτει πως τα δύο σχέδια έχουν δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις και απλοποιήσεις, ενώ έχει διπλασιαστεί η επιχορήγηση στις ορεινές περιοχές.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη χορηγία από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε., εκτιμάται ότι μία επένδυση θερμομόνωσης οροφής κατοικίας μπορεί να αποσβεστεί σε τρία χρόνια, μία επένδυση φωτοβολταϊκού συστήματος σε περίπου πέντε χρόνια και μία επένδυση εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά €170 ετησίως και να αποσβεστεί σε πέντε χρόνια», καταλήγει το Υπουργείο Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share