X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠλαίσιο για πώληση 'πράσινων' ομολόγων στο εξωτερικό, ετοιμάζει η Τουρκία

Πλαίσιο για πώληση ‘πράσινων’ ομολόγων στο εξωτερικό, ετοιμάζει η Τουρκία

Στην ετοιμασία πλαισίου που θα επιτρέψει στην Τουρκία να πωλήσει ομόλογα στο εξωτερικό, με τιμολόγηση που να είναι συνδεδεμένη, για πρώτη φορά, με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους, προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην οριστικοποίηση των νομικών απαιτήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να είναι σε θέση να προχωρήσει στην έκδοση κοινωνικών και πράσινων ομολόγων που να συνδέονται με την αειφορία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις αγορές πριν από το τέλος του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επίσης, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να πωλήσει διαφόρων ειδών ομολόγων ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης) σε διαφορετικά νομίσματα, ιδίως κοινωνικά και «σκούρα πράσινα» χρεόγραφα, τα οποία συνδέονται με έργα που θα προωθούν τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα στο μέλλον, όπως τα αιολικά πάρκα. Η Τουρκία στοχεύει να αξιοποιήσει μια αγορά που αναπτύσσεται γρήγορα.

Σημειώνει πως ήδη, περισσότερο από το ήμισυ των χρημάτων που ρέουν σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προορίζονται για οχήματα που υποστηρίζουν ότι ακολουθούν τις αρχές της ESG, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Inc., ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των πωλήσεων ομολόγων στην περιοχή συνδέονται με τις αρχές της ESG.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg, θα πουλήσει πράσινα ομόλογα ύψους 225 δισεκατομμυρίων, ως μέρος του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχουν δεσμευτεί σε τεράστιες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανοίγοντας το δρόμο για μια σειρά ρυθμίσεων που θα ωφελήσουν τα πράσινα ομόλογα.

Επιπλέον, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει αυξήσει τον εξωτερικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις από την πανδημία και έχει ήδη δανειστεί 3,5 ​​δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές το 2021, έναντι προβλέψεών του για άντληση το τρέχον έτος 10 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share