X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΠρεσβεία Κίνας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διοργάνωσαν Φόρουμ για τα 50 χρόνια κυπροκινεζικών...

Πρεσβεία Κίνας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διοργάνωσαν Φόρουμ για τα 50 χρόνια κυπροκινεζικών διπλωματικών σχέσεων

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησαν την Τρίτη διαδικτυακό φόρουμ με τίτλο «Μοιράζοντας εμπειρίες διακυβέρνησης για ένα κοινό μέλλον» γιορτάζοντας παράλληλα την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου.

Το Φόρουμ αποτελεί μια από τις κυριότερες εκδηλώσεις που έχουν επιλεγεί για την 50ή επέτειο από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε διεθνή και περιφερειακά θέματα. Η σχέση μας, είπε, είναι ένα καλό παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης.

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη στη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας ένα παράδειγμα αλληλεγγύης για τη διεθνή κοινότητα και επαίνεσε την Κύπρο για την αξιοσημείωτη διαχείριση της πανδημίας.

Καθώς κοιτάζουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον καλούμε την Κύπρο και άλλες χώρες του κόσμου να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειές τους με την Κίνα για ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, είπε.

Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι η Κύπρος και η Κίνα είναι πολύτιμοι εταίροι που υποστηρίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, το μέλλον των σχέσεων Κίνας – Κύπρου είναι λαμπρό.

Αναπτύσσουμε νέους τρόπους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η οικονομική ανάπτυξη, οι πολιτιστικές συνέργειες και η συνεργασία στην εκπαίδευση, είπε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ. Αδάμος Αδάμου είπε ότι φέτος γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνοντας ότι από τότε οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί στη βάση κοινών αξιών και αρχών, ισχυρής αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε, εκτιμά αυτές τις σχέσεις και προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε ότι ανέδειξε το ρόλο της διεθνούς αλληλεγγύης και της πολυμέρειας σε αυτόν τον αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Δρ. Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση οι δύο χώρες μοιράζονται παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και στενή συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Σήμερα, είπε, απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων και επαφών μεταξύ των πολιτών μας. Ο κ. Κορνηλίου πρόσθεσε ότι αυτή η εξαιρετική συνεργασία μπορεί να επεκταθεί στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης και είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα επισκεφθεί την Κίνα αργότερα αυτό το έτος. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας για την αλληλεγγύη της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Κίνας.

Εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη μακροχρόνια στάση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και είπε ότι η Λευκωσία βασίζεται στην υποστήριξη της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης την ακλόνητη θέση της Κύπρου όσον αφορά την πολιτική της “Ενιαίας Κίνας”.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρέσβης και ο Πρύτανης παρουσίασαν το βιβλίο του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping με τίτλο “Η διακυβέρνηση της Κίνας”. Ακολούθησαν άλλες τρεις ενότητες με ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες από την πολιτική και τις επιχειρήσεις, που επικεντρώθηκαν στις διπλωματικές σχέσεις, τη διακυβέρνηση της Κίνας, και την πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share