X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΠρόγραμμα «Θάλεια» 2021 – 2027: Το μεγάλο στοίχημα και οι κύριοι πυλώνες

Πρόγραμμα «Θάλεια» 2021 – 2027: Το μεγάλο στοίχημα και οι κύριοι πυλώνες

To πρόγραμμα «Θάλεια»,για την επταετία 2021 – 2027,έχει σαν κύριο πυλώνα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ένταξη στην αγορά εργασίας. Στόχος η ολοένα και περισσότερη πρόσβαση και απορρόφηση στην απασχόληση της αγοράς εργασίας της σημαντικής κατηγορίας των ατόμων που αναζητούν εργασία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους μακρόχρονα ανέργους καθώς και των οικονομικά μη ενεργών ατόμων. Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα περιλαμβάνει €101,1 εκατ. κοινοτική συνεισφορά και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα σε σχετική έρευνα η Κομισιόν κατέδειξε ότι το πρόβλημα της ανεργίας σε νέους κάτω των 30 ετών στην Κύπρο υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ.

Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για τα στοχευμένα σχέδια επιδοτούμενης απασχόλησης.Τα σχέδια αποτελούν κίνητρο για νέους, για το δυναμικό ποσοστό στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και συνδέεται με την ευρύτερη υποβάθμιση των συνθηκών στην αγορά εργασίας Ακόμη ένας πυλώνα που καλύπτεται μέσω του προγράμματος, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η βελτίωση της υγιούς ισορροπίας της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην παιδική φροντίδα, προώθηση ενός υγιούς και κατάλληλα προσαρμοσμένου εργασιακού περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία, προωθούνται στοχευμένες δράσεις και μέτρα με κονδύλι ύψους €21,2 εκατ. Στο σχέδιο καταδυκνύεται η ανισορροπία και ανισότητα στο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ηλικιακής ομάδας 20 – 63 ετών, το οποίο και παραμένει σταθερά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό απασχόλησης των ανδρών, ενώ το μισθολογικό χάσμα μεταξύ φύλων διευρύνεται. Δυστυχώς η εύκολη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για ηλικίες 25-40 ετών και άνω των 50 ετών, λόγω ανήλικων εξαρτώμενων μελών και ενός καίριου προβλήματος, της φροντίδας. Σημαντικό είναι ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται σχέδια επιδοτούμενης απασχόλησης υπό τη μορφή παροχής κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων γυναικών σε θέσεις εργασίας, με ευελιξία και ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Συμπερασματικά το πρόγραμμα στοχεύει στην απορρόφηση του εργατικού δυναμικού και όσο δύναται της μείωσης της ανεργίας. Και με μία σημαντική παράμετρο της ισότητας στην αγορά εργασίας των δύο φύλων και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής φροντίδας.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share