X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠροκύπτουν ποινικά αδικήματα, λέει ο Πρόεδρος της Ερευνητικής για το σφαγείο Cypra

Προκύπτουν ποινικά αδικήματα, λέει ο Πρόεδρος της Ερευνητικής για το σφαγείο Cypra

Προκύπτουν ποινικά αδικήματα τα οποία πρέπει να τύχουν διερεύνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής, Χάρης Πογιατζής, αναφορικά με το θέμα του σφαγείου Cypra.

Ο κ. Πογιατζής, συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής, παρέδωσε σήμερα την έκθεση της Ερευνητικής στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε πως, αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία, η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον τρόπο και τις παραμέτρους που ίσχυσαν και στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

«Ναι, προκύπτουν κάποια ποινικά αδικήματα τα οποία μπορούν να τύχουν διερεύνησης και να προωθηθούν», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Πογιατζής, προσθέτοντας πως στην έκθεσή της, η Επιτροπή κάνει εισηγήσεις «για περαιτέρω ενέργειες μεταξύ των οποίων ίσως και ποινικές διαδικασίες».

Σε σχέση με τις οφειλές της εταιρείας Cypra σε τέλη επιθεώρησης, ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως ο διακανονισμός για καταβολή των τελών αυτών «δημιουργούσε κάποιες υπόνοιες για ευνοιοκρατική μεταχείριση της Cypra» και ότι η Επιτροπή έκρινε ότι ίσως να υπάρχει θέμα περαιτέρω διερεύνησης, αλλά ο Κτηνιατρικός Λειτουργός που υπέγραψε τον διακανονισμό έχει αφυπηρετήσει.

Για την εταιρεία Cypra, o κ. Πογιατζής επεσήμανε επίσης πως «η Επιτροπή διαπίστωσε αυθαίρετη συμπεριφορά και εκμετάλλευση των χρονοβόρων διαδικασιών, είτε δικαστικών, είτε διοικητικών για συντήρηση των παρανομιών».

Εξάλλου για τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, και σύζυγο του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, ο κ. Πογιατζής είπε πως δεν προκύπτει οποιαδήποτε προσωπική ανάμειξη ή κατάχρηση της θέσης της.
Σε σχέση με το κεφάλαιο 4, που αφορά στα ζωικά απόβλητα, ο κ. Πογιατζής αναγνώρισε πως στο κεφάλαιο αυτό δόθηκε η πιο πολλή μαρτυρία, αλλά διαπιστώσαμε ότι η πλείστη από αυτή ήταν εκτός όρων εντολής.

Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα, υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Ελεγκτική Υπηρεσία, με τις πρώτες να έχουν τη εξουσία λήψης αποφάσεων, ενώ η δεύτερη συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες προσφορών.

«Υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο Υπηρεσιών για επίδειξη εύνοιας προς τη μία ή άλλη εταιρεία», ανέφερε προσθέτοντας πως εξετάστηκαν και οι αναφορές του αείμνηστου τέως ΥΠΕΣ, Σωκράτη Χάσικου, στη Βουλή και ότι λόγω του θανάτου του δεν δόθηκε η ευκαιρία στον εκλιπόντα να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

«Είχαμε δύο υπηρεσίες οι οποίες αντιμάχονταν, μάλιστα υπάρχει και εύρημα στην έκθεση ότι ίσως υπερέβαιναν τα όρια της επαγγελματικής αντιπαράθεσης και είδαμε ένα προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ κάποιων ατόμων, δεν μπορούμε να αναφέρουμε άτομα, ήταν από το 2013 μέχρι και σήμερα. Επομένως ίσως αυτό να είχε αντίκτυπο στην συνεργασία στην οποία έπρεπε να έχουν», ανέφερε ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο.

Εξάλλου, ο . Πογιατζής είπε πως στο κεφάλαιο αυτό διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

«Μέσα, ίσως, στον υπερβολικό ζήλο, κάποιοι να υπερέβησαν τα όρια της δεοντολογίας, χωρίς όμως να τους αποδίδονται οποιαδήποτε αλλότρια κίνητρα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σχετικά με την διαρροή εγγράφων, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως «ποινικές δεν θα λέγαμε, ίσως εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να δει τι άλλο προκύπτει αλλά για ποινικές δεν έχουμε διαπιστώσεις».

Παράλληλα, σε σχέση με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή περί έλλειψη αμεροληψίας εκ μέρους του Κύπρου Μιχαηλίδη λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας, ο κ. Πογιατζής είπε πως η Επιτροπή απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αφού «δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα για έλλειψη αμεροληψίας».

Τέλος, αναφορικά με το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου που ανέστειλε τις εργασίες του το 2013, ο κ. Πογιατζής είπε πως εξετάστηκαν οι προσπάθειες για ενοικίαση, εκμετάλλευση και διάλυσή του και τέλος παρεμβάσεις «οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αθέμιτες παρεμβάσεις και/ή διαρροές εγγράφων προς τις ερευνώμενες εταιρείες».

«Όπως καταγράφεται λεπτομερώς στο εν λόγω Κεφάλαιο, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, για το έργο τους το οποίο έφεραν εμπρόθεσμα εις πέρας.

«Η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd., αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία,», είπε, «θα δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον τρόπο και τις παραμέτρους που ίσχυσαν και στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007-17.8.2020, με τη Νομική Υπηρεσία να πράττει το καθήκον της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος στο ακέραιο».

Υπενθύμισε τέλος ότι από τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής εξαιρέθηκε το θέμα της εξέτασης της πειθαρχικής ευθύνης της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας και του Πρώτου Λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου, όπως αυτό εξειδικεύεται στις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 16 και 22 Δεκεμβρίου 2020, αντίστοιχα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share