X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΥΡΩΠΗΠροσεκτική διατήρηση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Προσεκτική διατήρηση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) συνιστά διατήρηση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά, αλλά διατηρώντας τις κρατικές δαπάνες σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα, ενώ προτείνει και αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, πριν από την απόσυρση της ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την δημοσιονομική συτάστη στην ευρωζώνη. Το EFB αναφέρει ότι “η έγκριση ενός αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης πριν απενεργοποιηθεί η ρήτρα σοβαρής οικονομικής ύφεσης θα συνέβαλε στην ήπια εξομάλυνση των δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών”.

Αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), συμπεραίνει με την έκθεσή του ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει, ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης και της διάθεσης εμβολίων. Μετά τη συρρίκνωση κατά σχεδόν 7% το 2020, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα υπερβεί το επίπεδο πριν από την κρίση έως το επόμενο έτος.

Λέει επίσης ότι η ανάκαμψη βασίζεται στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, στην απελευθέρωση των καταναλωτικών δαπανών, στην υλοποίηση της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) και στην σημαντική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

Η ανάκαμψη, συνεχίζει, υπήρξε ισχυρή σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, η συνδυασμένη επίδραση των διαρθρωτικών κληρονομιών, η σοβαρότητα της κρίσης στην υγεία και η τομεακή σύνθεση κάθε οικονομίας επηρεάζουν τις προβλέψεις για μεμονωμένα κράτη μέλη το 2022.

Οι ιδιαιτερότητες της πανδημίας και η πολιτική απάντηση, συνεχίζει, περιπλέκουν την εκτίμηση της δημοσιονομικής θέσης χρησιμοποιώντας συμβατικούς δείκτες. Παρόλο που μειώθηκε το προηγούμενο έτος, το διαρθρωτικό πρωτογενές έλλειμμα της ζώνης του ευρώ αναμένεται να πλησιάσει το επίπεδο που καταγράφηκε το 2020 και περίπου 3% του ΑΕΠ υψηλότερο από το 2019, το προηγούμενο έτος πριν από την πανδημία. Ως εκ τούτου, οι προϋπολογισμοί θα εξακολουθήσουν να παρέχουν σημαντική στήριξη στην οικονομία.Λέει ότι η δημοσιονομική ανταπόκριση των κρατών μελών περιλαμβάνει επίσης σημαντικά καθεστώτα εγγυήσεων, τα οποία συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ζήτησης, αλλά δεν καταγράφονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς, εκτός εάν ζητηθεί. Στους εθνικούς λογαριασμούς, οι κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις της ΕΕ που χρηματοδοτούνται η από το RRF καταγράφονται ως ουδέτερες ως προς το έλλειμμα, ανεξάρτητα από το πότε καταβάλλονται οι επιχορηγήσεις της ΕΕ.

Εξάλλου συμπεραίνει ότι με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, το EFB συνιστά μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για τη ζώνη του ευρώ το 2022. Οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί ή ανακοινωθεί αξιόπιστα από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα φαίνεται να επιτυγχάνουν τον κατάλληλο βαθμό δημοσιονομικής στήριξης. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι σταδιακά καταργούνται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, διατηρώντας παράλληλα τις δαπάνες πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Για χώρες με υψηλό χρέος, το RRF προσφέρει την ευκαιρία να υποστηρίξει την ανάκαμψη με πρόσθετες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις χωρίς να επηρεάσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα, λέει.

Προσθέτει ότι για να διασφαλιστεί η υποστήριξη που απαιτείται για τη συνεχή ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσουν να αλληλοσυμπληρώνονται. Μια προσαρμοστική νομισματική στάση μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν οι κρατικοί προϋπολογισμοί ενεργούν ως το κύριο κανάλι μετάδοσης.

Η έγκριση ενός αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης πριν απενεργοποιηθεί η ρήτρα σοβαρής οικονομικής ύφεσης θα συνέβαλε στην ήπια εξομάλυνση των δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, προσφέροντας χώρο μετά την πανδημία (μετά το 2022) σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης βάσει κανόνων.

Πέρα από το συνολικό μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης, και καθώς η κρίση υγείας υποχωρεί, η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη πιο στοχοθετημένων πρωτοβουλιών που προωθούν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και υποστηρίζουν την ανάγκη επίτευξης των ψηφιακών και πράσινων μεταβάσεων, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share