X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΨηφίστηκε ν/σ της Κυβέρνησης Νετανιάχου που περιορίζει αρμοδιότητες Ανωτάτου

Ψηφίστηκε ν/σ της Κυβέρνησης Νετανιάχου που περιορίζει αρμοδιότητες Ανωτάτου

Ύστερα από μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Κνεσέτ, υπερψηφίσθηκε με 64 ψήφους υπέρ – έναντι 56 ψήφων της αντιπολίτευσης –  στην πρώτη επί της αρχής ψηφοφορία, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει ότι αφαιρείται από τη δικαστική εξουσία ο ακυρωτικός έλεγχος νόμου ή απόφασης της διοίκησης επί τη βάσει παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, που διαρκούν τις τελευταίες 27 εβδομάδες.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτής του Λικούντ, τόνισε κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Κνεσέτ ότι «η ορθή εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στο εκάστοτε περιεχόμενο των νομοσχεδίων που προωθεί, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία και θα κρίνεται στις εκλογές». Παράλληλα, ο βουλευτής του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Σίμχα Ρότμαν, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αρμόδιας για την προετοιμασία του τελικού κειμένου του υπερψηφισθέντος πλέον νομοσχεδίου, επικαλέσθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία επιχειρήματα που είχαν προβληθεί δεκαετίες πριν από την τότε εν ζωή καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, Ρουθ Γκάμπιζον, που επέκρινε προγενέστερες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, οι οποίες φέρονταν να χαρακτηρίζονται από «παραταξιακό-ιδεολογικό πρόσημο». Ο Ρότμαν υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε χθες «αποκαθιστά τις δημοκρατικές ισορροπίες, που είχαν διαταραχθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και του γενικότερου πλαισίου της νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «ένα ακόμα βήμα πολιτειακής εκτροπής εις βάρος της δημοκρατίας».

Παρά τα προληπτικά αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαδηλώσεων έξω από τις κατοικίες των βουλευτών της συμπολίτευσης, για να εμποδισθούν να μεταβούν στο κοινοβούλιο για να υπερψηφίσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, εν τέλει τέτοιες διαδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Σήμερα, ωστόσο, οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων προανήγγειλαν εκτεταμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία της χώρας, με επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Μετά τη χθεσινή του υπερψήφιση, το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία δύναται να μεταβάλει το περιεχόμενο των διατάξεών του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιβάλλον του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου τάσσεται υπέρ της μεταβολής σημαντικών διατάξεων του νομοσχεδίου, με στόχο να διατηρηθεί η δυνατότητα δικαστικού ακυρωτικού ελέγχου βάσει της αρχής της αναλογικότητας όσον αφορά το περιεχόμενο διοικητικών αποφάσεων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τις φερόμενες ως επιδιωκόμενες μεταβολές του νομοσχεδίου, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης και βουλευτές της συμπολίτευσης που εκφράζουν τις δεξιότερες τάσεις της, έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους.

Όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Κνεσέτ, προκειμένου ένα νομοσχέδιο να αποτελέσει νόμο του Κράτους, θα χρειαστεί προηγουμένως να έχει υπερψηφισθεί σε τρεις διαδικασίες ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, στην πρώτη (επί της αρχής) ψηφοφορία, στη συνέχεια στη δεύτερη κατ’ άρθρον ψηφοφορία και τέλος, στην τρίτη “επί συνόλου” ψηφοφορία. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από την εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει ευρεία αρμοδιότητα αναθεώρησης και μεταβολής των διατάξεών του, χωρίς ωστόσο να ανατρέπει το αρχικό του νομοθετικό και ιδεολογικό πλαίσιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share