X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ένα δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη παραπέμπουν οι δείκτες PMI Ιουλίου

Σε ένα δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη παραπέμπουν οι δείκτες PMI Ιουλίου

Ένα δύσκολο δεύτερο μισό του 2023 έχει ενώπιον της η Ευρώπη, όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία από τους σύνθετους δείκτες των υπευθύνων παραγωγής (Composite PMI) για τον Ιούλιο, ενισχύοντας έτσι τις ενδείξεις για μια ήπια απόφαση από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνέχεται την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, οι δείκτες PMI καταδεικνύουν σε μια ευρύτερη απώλεια της δυναμικής, περιλαμβανομένης της αδυναμίας στο παγκόσμιο εμπόριο, την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την, αν και μειωμένη, πίεση στους καταναλωτές λόγω του πληθωρισμού.

Η χειρότερη ένδειξη για τον Ιούλιο καταγράφηκε στην Γαλλία, όπου ο σύνθετος δείκτης PΜΙ υποχώρησε στις 46,6 μονάδες τον Ιούλιο από 47,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας κάτω από τον συνολικό δείκτη της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 48,9 τον Ιούλιο από 49,9 τον Ιούνιο.

Ωστόσο, και στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε επίσης κάτω από τις 50 μονάδες, ο οποίος καταδεικνύει ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ειδικότερα ο σύνθετος PΜI υποχώρησε στις 48,3 μονάδες τον Ιούλιο από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, οι υπηρεσίες (52 μονάδες) τα πήγαν καλύτερα από ότι στη Γαλλία (47,4) , αλλά ο τομέας της μεταποίησης στη Γερμανία (υποχώρησε στις 38,3 μονάδες) παρουσίασε μεγαλύτερη καθίζηση παρά στη Γαλλία (44,5 μονάδες).

Ευρύτερα, οι δείκτες PMΙ στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν μείωση της μεταποίησης, ενώ σε πτωτική πορεία βρίσκονται και οι υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως οι ενδείξεις των δεικτών PΜΙ στις βασικές χώρες τον Ιούλιο έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από τις σφυγμομετρήσεις του πρακτορείου Reuters, καθώς και για τις εκτιμήσεις της Berenberg economics.

«Κατά την άποψή μας η Ευρώπη έχει ενώπιον της ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα που θα χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, προτού η κατάσταση βελτιωθεί από την Άνοιξη και εντεύθεν», εκτιμά η Berenberg Economics, προσθέτοντας πως οι ενδείξεις ενόψει της συνεδρίας της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, παραπέμπουν προς μια απόφαση για ήπια αύξηση των επιτοκίων.

Σημειώνει δε πως η υποχώρηση της ζήτησης θα συμπιέσει τις ανατιμήσεις συνεισφέροντας σε ακόμη πιο αδύναμες πιέσεις μελλοντικά, ενώ ο τομέας της μεταποίησης παρουσιάζει λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις λόγω κόστους παραγωγής, κάτι που παραπέμπει στο σενάριο για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ αντί δύο.

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο σύνθετος δείκτης PMI παρουσίασε μείωση στις 50,7 μονάδες τον Ιούλιο από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρουσιάζει αρνητική απόκλιση σχεδόν δύο μονάδων από την σφυγμομέτρηση του Reuters.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share