Home Featured Σε περαιτέρω μείωση δοκιμών σε ζώα στοχεύει η Κομισιόν

Σε περαιτέρω μείωση δοκιμών σε ζώα στοχεύει η Κομισιόν

0
Σε περαιτέρω μείωση δοκιμών σε ζώα στοχεύει η Κομισιόν

Νέο χάρτη πορείας με σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών δράσεων για την περαιτέρω μείωση των δοκιμών σε ζώα, ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει η Κομισιόν, ανταποκρινόμενη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα – Δέσμευση για μια Ευρώπη χωρίς δοκιμές σε ζώα». Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δράσεις για την περαιτέρω μείωση των δοκιμών σε ζώα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή καταχώρισε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα – Δέσμευση για μια Ευρώπη χωρίς δοκιμές σε ζώα» στις 30 Ιουνίου 2021, η οποία στις 25 Ιανουαρίου 2023 παρουσίασε 1.217.916 δηλώσεις υποστήριξης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι η ένατη που συγκέντρωσε τα κατώτατα όρια υποστήριξης που απαιτούνται από τη Συνθήκη και τον κανονισμό ΕΠΠ και η πέμπτη πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων ή το περιβάλλον.

Απώτερος στόχος του νέου χάρτη πορείας με σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών δράσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν, «είναι η μετάβαση σε ένα κανονιστικό σύστημα που δεν θα προβλέπει τη χρήση ζώων στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες (π.χ. REACH, κανονισμός για τα βιοκτόνα, κανονισμός για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση) και θα συνεχίσει να υποστηρίζει εναλλακτικές μεθόδους αντί των δοκιμών σε ζώα».

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τα καλλυντικά ήδη απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, ωστόσο η απαγόρευση αυτή δεν επεκτείνεται στις δοκιμές ασφάλειας που απαιτούνται για την αξιολόγηση των κινδύνων από χημικά προϊόντα για τους εργαζομένους και το περιβάλλον βάσει του κανονισμού της ΕΕ για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH).

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι η διασύνδεση μεταξύ των δύο νομοθετικών πράξεων αξιολογείται επί του παρόντος σε δύο υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή θα εξετάσει την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων ενόψει ενδεχόμενων μελλοντικών νομοθετικών αλλαγών.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την κατάρτιση χάρτη πορείας για τη διενέργεια αξιολογήσεων χημικής ασφάλειας που δεν θα περιλαμβάνουν δοκιμές σε ζώα. Ο χάρτης πορείας θα αποτελέσει πλαίσιο καθοδήγησης για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν στη μείωση και, τελικά, στην εξάλειψη των δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι απαιτείται νομοθετική πρόταση για την επίτευξη του στόχου της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ζώων στην έρευνα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση, αλλά αναφέρει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά, με κατάλληλη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη εναλλακτικών προσεγγίσεων.

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, να δρομολογηθεί σειρά δράσεων για την επιτάχυνση της μείωσης των δοκιμών σε ζώα στην έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση της δυνατότητας συντονισμού των δραστηριοτήτων των κρατών μελών και των εθνικών αρχών στον τομέα αυτό, με διερευνητικά εργαστήρια και με την υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών κατάρτισης για επιστήμονες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους.

Εξάλλου, η Κομισιόν υπογραμμίζει «τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ζώων στις δοκιμές και για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων εν γένει».

Πηγή:ΚΥΠΕ