X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣε συναγερμό για έντονα καιρικά φαινόμενα – Σκηνικό καταστροφής σε Βόρεια Εύβοια...

Σε συναγερμό για έντονα καιρικά φαινόμενα – Σκηνικό καταστροφής σε Βόρεια Εύβοια και Μαγνησία

Συνεχίζει την επέλασή της η «Αθηνά» στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια και τη Μαγνησία ενώ και σήμερα τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην Εύβοια οι κάτοικοι μετρούν και πάλι τις πληγές τους. Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η νεροποντή την Κυριακή 10/10/21 στο παραλιακό μέτωπο των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια έκταση – από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως την Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά. Πάνω από 200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, καταστράφηκαν δρόμοι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κατολισθήσεις έκοψαν το οδικό δίκτυο στη δημοτική ενότητα Νηλέως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (11/10) δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα να επέμβει όπου θα ήταν αναγκαίο.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός τόνισε ότι είναι μια μεγάλη καταστροφή, απότοκος, της πυρκαγιάς του καλοκαιριού, καθώς περιορίστηκε δραματικά με την πυρκαγιά, η δυνατότητα του βουνού να συγκρατήσει όμβρια και βέβαια το ίδιο του το έδαφος. Ο κ. Σπανός υπογράμμισε ότι δίνεται “αγώνας δρόμου στα πεδινά ρέματα και στα δασαρχεία πάνω στο βουνό ώστε κάθε μέρα που περνά να κατακτάμε ένα επίπεδο ασφάλειας. Μετά από τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινήσαμε ουσιαστικά με ένα πολύ μεγάλο στόλο μηχανημάτων σε όλα τα χωριά της βόρειας Εύβοιας και καθαρίσαμε τα ρέματα σε 31 σημεία”. Επεσήμανε ότι “το να αποφευχθούν οι πλημμύρες δεν είναι μονοσήμαντο, γίνεται ή δεν γίνεται. Σταδιακά αποκτάς ένα βαθμό ασφαλείας και εμείς εργαζόμαστε για να αποκτήσουμε ένα βαθμό ασφάλειας, αλλά δεν μπορείς όμως να έχεις απόλυτη αντιπλημμυρική θωράκιση σε μία έκταση μισού εκατ. στρεμμάτων μέσα σε 40 – 50 ημέρες”. Και υπογράμμισε ότι “είναι μία άσκηση χρόνου, πιθανότητας και δουλειάς, εμείς συνεισφέρουμε στην δουλειά και το κάνουμε με όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους”.

Μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου- Λίμνης-Αγ. Άννας, Αργύρης Λιάσκος, ανέφερε ότι πάνω από 200 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Έχουν ανοίξει οι δρόμοι, περνούν τα αυτοκίνητα αλλά μετακινούνται με μεγάλη προσοχή, ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά». Ορισμένοι από τους κατοίκους της περιοχής φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ωστόσο οι περισσότεροι μαζεύουν τις λάσπες και παραμένουν στις οικίες τους, παρά τις μεγάλες ζημιές.

Η κακοκαιρία έπληξε και την ανατολική Θεσσαλία και ιδιαίτερα την παραλία της Αγιάς, όπου καταστράφηκαν 30 σπίτια, φούσκωσαν οι χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες.

Τεράστιες ποσότητες νερού δέχθηκε και ο ορεινός όγκος του Πηλίου. Η Μακρυράχη, πάνω από την παραλία των Αγίων Σαράντα, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όπως είπε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο Πήλιο έβρεχε επί δύο 24ωρα, δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες και επλήγησαν σοβαρά οι μηλοπαραγωγοί, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε επαρχιακούς δρόμους.

Καταρρακτωδώς έβρεχε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κεντρική Μακεδονία χωρίς να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα, ενώ έγιναν κλήσεις για άντληση υδάτων στην Κατερίνη, σε 8 υπόγεια σπίτια στην παραλία χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επίσης αναφέρθηκαν δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Μικρής έκτασης προβλήματα προκλήθηκαν στην Κέρκυρα από το νέο, ηπιότερο, κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Η Π.Υ. επενέβη σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων στις περιοχές Κοντόκαλι, Γουβιά και λιβάδι Ρόπα, ενώ δέντρο έπεσε στην περιοχή της Ανάληψης πάνω σε δυο σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Επίσης στο βόρειο συγκρότημα φερτά υλικά “σκέπασαν” το δρόμο μπροστά από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην Κασσιόπη, ενώ κατέρρευσε τμήμα του οδοστρώματος προς τον οικισμό Ρου. Επιπλέον κατολίσθηση προκλήθηκε στους Καρουσάδες με τα μηχανήματα του δήμου βόρειας Κέρκυρας να παρεμβαίνουν άμεσα.

Η Πυροσβεστική, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, από τις 4 τα ξημερώματα χθες έως τις 8:30 το βράδυ, έλαβε 165 κλήσεις και επενέβη σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share