X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε υψηλό 6 μηνών οι τιμές σιταριού στην Ινδία

Σε υψηλό 6 μηνών οι τιμές σιταριού στην Ινδία

Σε υψηλό έξι μηνών εκτινάχθηκαν την Τρίτη οι τιμές του ινδικού σιταριού λόγω των περιορισμένων προμηθειών και της ισχυρής ζήτησης, ενόψει της σεζόν του φεστιβάλ, δήλωσαν οι έμποροι.

Οι αυξανόμενες τιμές ενδέχεται να ωθήσουν το Νέο Δελχί να καταργήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα δημητριακά για να ενισχύσει τις προμήθειες και να ελέγξει τις τιμές ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Η αύξηση των τιμών του σιταριού θα μπορούσε να συμβάλει στον πληθωρισμό των τροφίμων και ενδεχομένως να περιπλέξει τις προσπάθειες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας για συγκράτηση του πληθωρισμού.

“Σε όλες τις βασικές πολιτείες παραγωγής, οι προμήθειες από τους αγρότες έχουν σχεδόν σταματήσει. Οι αλευρόμυλοι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες στην αγορά”, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί.

Οι τιμές του σιταριού στην κεντρική πολιτεία Μαντία Πραντές αυξήθηκαν κατά 1,5% την Τρίτη στις 25.446 ρουπίες (307,33 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, στο υψηλότερο από τις 10 Φεβρουαρίου. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 18% σε σχέση με το τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η ινδική Κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αποθέματα από τις αποθήκες της στην ανοιχτή αγορά για να αποφύγει πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος σχετίζεται με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Από την 1η Αυγούστου, τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες ανήλθαν σε 28,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 26,6 εκ. μετρικούς τόνους που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει ή ακόμα και να καταργήσει τον εισαγωγικό φόρο 40% στο σιτάρι και να μειώσει το όριο των αποθεμάτων σιταριού που μπορούν να διατηρούν οι μύλοι και οι έμποροι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Sanjeev Chopra, ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στο ομοσπονδιακό Υπουργείο τροφίμων της Ινδίας.

Η παραγωγή σιταριού αυξήθηκε στο ρεκόρ των 112,74 εκ. μετρικών τόνων το 2023, από 107,7 εκ. μετρικούς τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Πρόνοιας των Αγροτών.

Η Ινδία καταναλώνει περίπου 108 εκ. μετρικούς τόνους σιταριού ετησίως.

Ωστόσο, ένας κορυφαίος εμπορικός οργανισμός ανέφερε στο Reuters τον περασμένο Ιούνιο ότι η σοδειά σιταριού της Ινδίας το 2023 είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την εκτίμηση του Υπουργείου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share