X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντική προτεραιότητα η ενίσχυση της εξωστρέφειας, είπε ο ΠτΔ στα βραβεία In...

Σημαντική προτεραιότητα η ενίσχυση της εξωστρέφειας, είπε ο ΠτΔ στα βραβεία In Business

Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κύπρου, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις και προωθώντας τη διασύνδεση με ξένα οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στα 15α IN BUSINESS AWARDS 2023 που διοργανώνουν το Περιοδικό IN BUSINESS και το ΙΜΗ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αποψινά βραβεία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ενώ  καλούμαστε, ως πολιτεία και ως επιχειρήσεις, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα δεδομένα που φέρνουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση.

“Βλέπω εδώ αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ευελπιστώντας ότι ειδικότερα για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα υπάρξει συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή τη σημαντική, καθοριστική βοήθεια από πλευράς ΕΕ” είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό είπε ότι τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, “βλέποντας σας στα μάτια θέλω να σας πω ότι το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να πετύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Άρα, τις επόμενες μέρες, δημόσια, θα καλέσουμε τις εταιρείες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο να συνεργαστούμε μαζί, όπως έγινε ακριβώς με την περίπτωση της Ελλάδας, για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού”.

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, συνέχισε, “έχω την έντονη πεποίθηση ότι, στο πολυεπίπεδο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε, μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία και να εξεύρουμε αποτελεσματικές λύσεις, αν ενώσουμε δυνάμεις, αν εργαστούμε συλλογικά, μακριά από λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εργαστούμε για μια καλύτερη, μια πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία”.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση τους βλέπουν ως συνεργάτες και συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια.

“Εξάλλου, όπως πραγματικά πιστεύω και λέω συχνά, η δική σας επιτυχία θα είναι και δική μας, και η δική μας επιτυχημένη διακυβέρνηση θα είναι και δική σας επιτυχία” σημείωσε.

Είπε ότι θα συνεχίσει να είναι υπέρμαχος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, και με την αξιοποίηση όλης της διαθέσιμης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, δημιουργούνται συνέργειες που οδηγούν σαφώς σε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί αλλά και υποστήριξη από την εκτελεστική εξουσία όταν αυτό απαιτείται. Υποστήριξη, είπε, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή χρηματοδότησης, μείωσης της γραφειοκρατίας, συνεχών μεταρρυθμίσεων, βελτιστοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου ή ακόμη και καθοδήγησης μέσω ενός ξεκάθαρου οράματος για την οικονομία που δεν αλλάζει και δεν θα επηρεάζει από τους εκλογικούς κύκλους και τις εκλογικές διαδικασίες.

Είναι γεγονός, είπε ο Πρόεδρος, ότι η Κύπρος “μέσα από τη δική σας επιχειρηματική  ανάπτυξη και τη συμβολή του κράτους, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια δυναμική εξέλιξη, έχοντας αποδείξει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Και είναι σε αυτή τη δυναμική που θέλουμε να επενδύσουμε, να δώσουμε συνέχεια και περαιτέρω ώθηση ως Κυβέρνηση, με πολιτικές που στοχεύουν, ακριβώς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση ενός ευρύτερου οράματος για ένα νέο, σύγχρονο και διευρυμένο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης”.

Ανέφερε ότι ανάμεσα στους βασικούς στόχους είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης, και την προσέλκυση παραγωγικών και ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

“Και αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω και της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, στόχος απόλυτα επιτεύξιμος αν κρίνω και από την παρουσία απόψε διακεκριμένων επιχειρήσεων σε όλες τις κατηγορίες βράβευσης”.

Μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής, σημείωσε, και “λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απλοποίηση, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις ήταν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό”.

“Κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και φυσικά τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης”.

Είπε ότι “σημαντική προτεραιότητά μας αποτελεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις και προωθώντας τη διασύνδεσή μας με ξένα οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας”.

Θα ενθαρρύνουμε με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ακόμη περισσότερο και μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες και συνέργειες προς επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

“Με μεγάλη ευχαρίστηση παρατηρώ απόψε ότι επιτυχημένα παραδείγματα σημαντικών και καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την Κύπρο ως βάση διεθνούς δραστηριοποίησης, βρίσκονται ανάμεσα στους υποψήφιους για βράβευση” συνέχισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αναγνωρίζοντας τη σημασία των προωθητικών ενεργειών στην επιτυχία των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, στόχος μας είναι η αναγνωσιμότητα των κυπριακών προϊόντων και η ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας με αξιοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας,  η οποία υιοθετήθηκε το 2019, και των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε στην προσήλωση  της Κυβέρνησης στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που για τον ίδιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και προσωπικό στοίχημα.

“Από τη μια είναι η ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, όπως, για παράδειγμα, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του Κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση. Αλλά την ίδια στιγμή προκύπτει και η ανάγκη προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας, της στεγαστικής πολιτικής, της επιδοματικής πολιτικής” επισήμανε.

Την  ίδια στιγμή, είπε, θα πρέπει να τολμήσουμε, χωρίς να επηρεάζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση, τη φιλοσοφία σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, όπως το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, που είναι σημαντικότατες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες στηρίζουμε απόλυτα, “αλλά θα πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε σημεία που δεν επηρεάζουν τη γενικότερη φιλοσοφία, για να μπορούν αυτές οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες”.

“Απόψε τιμούμε τους υποψήφιους και νικητές των Ιn Business Awards. Έχουν αναγνωριστεί ως οι καλύτερες επιχειρήσεις, που με τη δημιουργικότητα και καινοτομία συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιχειρείν στη χώρα μας. Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην αποψινή εκδήλωση ανεβάζουν τον πήχη, εμπνέουν άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τα βήματά τους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, και καθιστώντας τις κυπραικές επιχειρήσεις πρότυπο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο” κατέληξε

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share