Μειώθηκε τον Ιούνιο η παραγωγή στις γερμανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, με το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας να προειδοποιεί για δυσοίωνες προοπτικές, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας και τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει την οικονομία.

Η παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά η πτώση κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν μεγαλύτερη από την πτώση 0,1% που καταγράφηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, αλλά και μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Factset, οι οποίοι προέβλεπαν μείωση 0,5%.

Ο βαρύς βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας, αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσίασε σημαντική πτώση 3,5%.

“Οι προοπτικές για τη βιομηχανική οικονομία παραμένουν δυσοίωνες παρά την αύξηση της ζήτησης, διότι αυτές επηρεάζονται έντονα από τις διακυμάνσεις των μεγάλων παραγγελιών”, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

“Δεδομένων των υποτονικών επιχειρηματικών και εξαγωγικών προσδοκιών των εταιρειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις αξιοσημείωτης ανάκαμψης”, υπογραμμίζει.

Ο αναλυτής της εταιρείας ING, Carsten Brzeski, δήλωσε ότι τα τελευταία φτωχά στοιχεία ήταν “άλλη μια απεικόνιση της συνεχιζόμενης στασιμότητας της χώρας”, και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να είναι προάγγελος περαιτέρω κακών ειδήσεων.

“Με τους σημερινούς αριθμούς έχει αυξηθεί ο κίνδυνος σε σχέση με την προκαταρκτική (επίσημη) εκτίμηση για στασιμότητα του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, καθώς θα μπορούσε αυτή να αναθεωρηθεί ακόμη πιο κάτω”, πρόσθεσε.

Η Γερμανία διολίσθησε απροσδόκητα σε ήπια ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της Bundesbank, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ