X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΣυμπεράσματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψή και την ευρωζώνη υιοθέτησαν οι 27

Συμπεράσματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψή και την ευρωζώνη υιοθέτησαν οι 27

Συμπεράσματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψή και την υλοποίηση του προγράμματος Next Generation EU υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναφέρουν ότι εξέτασαν την πορεία της εφαρμογής του Next Generation EU και χαιρετίζουν την έγκαιρη έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία επέτρεψε στην Επιτροπή να αρχίσει να δανείζεται πόρους για να υποστηρίξει μια πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκτηση και τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις της Ένωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες τους σχετικά με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με σκοπό την έγκρισή τους, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της χρηματοδότησης της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και υπογραμμίζει σημασία της πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής των σχεδίων, προστατεύοντας παράλληλα το οικονομικό συμφέρον της Ένωσης», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασματων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει «τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη δήλωση του Πόρτο».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «εγκρίνει το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ” και “προσβλέπει στην ταχεία πρόοδο της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης των εταιρειών σε συναινετική βάση στο πλαίσιο της G20 / ΟΟΣΑ».

Παρομοίως δήλωση υιοθέτησε και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης που συνήλθε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η σύνοδος της Ευρωζώνης στα συμπεράσματά της αναφέρει: «η ισχυρή, γρήγορη και συντονισμένη ανταπόκριση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση COVID-19».

«Σημειώνουμε την επιστολή του Προέδρου της Ευρωομάδας της 18ης Ιουνίου 2021 και την ανάγκη να εκδοθεί υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2021 και το 2022. Χαιρετίζουμε τον συνεχή στενό συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, υποστηριζόμενη από μια δέσμευση στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, με στόχο τη σταθερή καθιέρωση της ανάκαμψης και την πρόληψη των παρατεταμένων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινωνίες μας», προσθέτει.

Επαναλαμβάνεται, η πλήρης «δέσμευσή μας για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και, αξιοποιώντας τις πρόσφατες συζητήσεις, καλούμε την Ευρωομάδα σε περιεκτική μορφή να συμφωνήσει, χωρίς καθυστέρηση και σε συναινετική βάση, σε ένα σταδιακό και χρονικά δεσμευμένο πρόγραμμα εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Υπογραμμίζεται, η «πολιτική μας υποστήριξη για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) και ζητούμε την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης της CMU σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2020. Διαρθρωτικές προκλήσεις για την ολοκλήρωση και ανάπτυξη Οι κεφαλαιαγορές, ιδίως σε στοχευμένους τομείς της εταιρικής νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Η πράσινη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου ενός προτύπου πράσινου ομολόγου, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μια ολοκληρωμένη CMU».

«Θα εξετάσουμε την πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου 2021», καταλήγουν οι 27.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share