X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣυμφωνία μετατροπής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο σε Οργανισμό Ασύλου της...

Συμφωνία μετατροπής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο σε Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία στην οποία μόλις κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών μελών για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.άσυλοΜόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός (20 ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα γίνει ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο και θα μπορεί να ενεργήσει βάσει της νέας εντολής.

Ο νέος οργανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών ασύλου στα κράτη μέλη και η δεξαμενή 500 εμπειρογνωμόνων θα παρέχει αποτελεσματικότερη υποστήριξη στα εθνικά συστήματα ασύλου που αντιμετωπίζουν υψηλό φορτίο, καθιστώντας το συνολικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης της ΕΕ πιο ευέλικτο και βιώσιμο.

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι «όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας για ένα σύμφωνο ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός συνεκτικού και εύρυθμου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά «η σημερινή συμφωνία, είναι ένα πρώτο σημαντικό δομικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας».

Τα κράτη μέλη, είπε, «θα μπορούν πλέον να βασίζονται στην πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη του Οργανισμού Ασύλου της ΕΕ, τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός θα κάνει απτή διαφορά στις διαδικασίες ασύλου, βελτιώνοντας την προστασία των ατόμων και αντιμετωπίζοντας κενά για να δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, εξέφρασε την ικανοποίησή της «με αυτήν τη δεύτερη νομοθετική συμφωνία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου».

«Χρειαζόμαστε τις αποφάσεις ασύλου να λαμβάνονται γρήγορα και δίκαια και με την ίδια υψηλή ποιότητα παντού στην Ευρώπη. Και χρειαζόμαστε υψηλά και συγκλίνοντα πρότυπα υποδοχής σε όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε.

Ο νέος οργανισμός, πρόσθεσε, «θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού. Θα μας βοηθήσει επίσης να περάσουμε από την κρίση στην ετοιμότητα και την αντίδραση – ένα βασικό βήμα προς τη βιώσιμη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη».

Με βάση την εμπειρία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο, ο νέος οργανισμός θα έχει ενισχυμένη εντολή που θα συμβάλει στα εξής:

– Αποτελεσματικότερα συστήματα ασύλου μέσω μεγαλύτερης επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, της ετοιμότητας, της ανάλυσης πληροφοριών και της ανταλλαγής πληροφοριών.

– Βελτιωμένη βοήθεια κατόπιν αιτήματος: Ένα αποθεματικό 500 εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, χειριστών υποθέσεων ή ειδικών υποδοχής, θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί ως μέρος ομάδων υποστήριξης για το άσυλο, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού θα έχουν την εντολή να προετοιμάσουν ολόκληρη τη διοικητική διαδικασία ασύλου για απόφαση των εθνικών αρχών και να προσφέρουν βοήθεια στο στάδιο της έφεσης.

– Ομοιόμορφη, υψηλής ποιότητας λήψη αποφάσεων με την ανάπτυξη επιχειρησιακών προτύπων, δεικτών, κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών για την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου για το άσυλο.

-Καλύτερη παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα συστήματα ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών για να διασφαλιστούν πιο συνεπείς πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Η Κομισιόν θα είναι σε θέση να εκδίδει συστάσεις με μέτρα βοήθειας.

-Ανάπτυξη ικανοτήτων σε χώρες εκτός ΕΕ για τη βελτίωση των συστημάτων ασύλου και υποδοχής και υποστήριξη προγραμμάτων επανεγκατάστασης ΕΕ και κρατών μελών, με βάση την υφιστάμενη συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Επόμενα βήματα

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share