X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμφωνίες Κύπρου – ΕΤΕπ για χρηματοδότηση €362 εκατ. σε επιχειρήσεις και οδικό...

Συμφωνίες Κύπρου – ΕΤΕπ για χρηματοδότηση €362 εκατ. σε επιχειρήσεις και οδικό δίκτυο

Δύο δανειακές συμφωνίες, καθώς και τη Συμφωνία Εξουσιοδότησης για τη Διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ), υπέγραψαν σήμερα η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συμφωνίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε συνολική χρηματοδότηση ύψους €362 εκατ. για επενδύσεις στο κυπριακό οδικό δίκτυο, ρευστότητα σε κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς και την πρώτη αξιοποίηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων μετά την πανδημία της Covid.

Οι δανειακές συμφωνίες αφορούν σε χρηματοδότηση ύψους €112 εκ. για τη χρηματοδότηση του έργου Νational Roads III, ποσό €100 εκ. για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), μέσω του ΤΕΚ. Παράλληλα, στην επόμενη φάση το ΤΕΚ θα ενεργοποιήσει επιπλέον €100 εκατ. σε δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ άλλα €50 εκατ. για χρηματοδότηση επιχειρήσεων θα αξιοποιηθούν από την Ελληνική Τράπεζα μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων που συνέστησε η ΕΤΕΠ μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και του Ανώτατου Εκτελεστικού Αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Αλέν Γκοντάρτ, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε πως «οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρες και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, αναμένουμε ακόμα καλύτερες επιδόσεις από ό,τι προβλεπόταν αρχικά για το 2021, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5,0% και μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας φτάνοντας σε προ-COVID επίπεδα».

Ο κ. Πετρίδης εξήρε τη σημασία του ΤΕΚ, λέγοντας πως το εν λόγω εργαλείο, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 2014, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση του 2012, όταν το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, όπως και στην Α φάση λειτουργίας του ΤΕΚ, η ΚΔ θα συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του με κεφάλαια προερχόμενα από δάνειο της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων και διαχειριστής του ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Μέσω του ΤΕΚ θα παρέχονται προς τους επιλέξιμους δικαιούχους, δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλό επιτόκιο, μακρά περίοδο αποπληρωμής και περιόδους χάριτος.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα του ΤΕΚ, θα διατίθενται μέσω χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων οργανισμών που θα επιλεγούν σε κατοπινό στάδιο από τον διαχειριστή του ταμείου, ενώ οι συμμετέχουσες τράπεζες θα συγχρηματοδοτούν ποσοστό 50% κάθε δανείου, αυξάνοντας με αυτόν το τρόπο το συνολικό διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚ.

«Η συνολική ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί στην οικονομία μέσω του ΤΕΚ δυνατό να ανέλθει μέχρι τα €800 εκατ.» ο ΥΠΟΙΚ, είπε, προσθέτοντας πως στη Β’ φάση, πέραν των ΜΜΕ, επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι οι εταιρείες μεσαίες κεφαλαιοποίησης (midcaps) (250–3000 εργαζόμενους), ενώ το ανώτατο όριο δανείου για κάθε περίπτωση αυξάνεται από €1,5 εκ. μέχρι €12,5 εκ. ανά εταιρεία.

«Ευελπιστούμε πως η Β’ φάση του ΤΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, εντός του 2ου εξαμήνου του 2021», είπε.

Καταλήγοντας ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη χαρά του καθώς το 2020, η ΕΤΕπ ξεπέρασε και πάλι τους στόχους της στην Κύπρο, με τον όγκο των εργασιών της να ανέρχεται στα €245 εκατομμύρια.

Η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στο 13% του ΑΕΠ της Κύπρου ή στα €2,7 δισεκατομμύρια, ένα ποσοστό που βάζει την Κύπρο στην κορυφή όλων των χωρών της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΤΕπ, είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ επιβεβαίωσε πως η σημερινή συμφωνία για το οδικό δίκτυο αποτελεί την μεγαλύτερη ιστορικά επένδυση της ΕΤΕπ στο οδικό δίκτυο στην Κύπρο, που αφορούν στην επιτάχυνση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, αλλά και βασικές βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο σε όλη τη Κύπρο.

Σημείωσε πως η ΕΤΕπ και το ΕΤΕ θα παραχωρήσουν στήριξη €250 εκατ. για χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας λόγω των συνεπειών της κρίσης του Covid.

«Αυτό θα στηρίξει τους περισσότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένης της επανεκκίνησης του τουρισμού, της γεωργίας, της μεταποίησης και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, που επηρεάστηκε περισσότερο από της οικονομικές, εμπορικές και υγειονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία», είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Καρούσος: Ξεκλειδώνονται επενδύσεις σε βασικές υποδομές

Στη δική του ομιλία, ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Γιάννης Καρούσος ανέδειξε την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ασφαλούς οδικού δικτύου λόγω των τεχνοοικονομικών περιορισμών στη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου στην Κύπρο.

Όπως είπε, η σύμβαση National Roads III, αποτελεί την τρίτη σχετική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΤΕπ τελευταία είκοσι χρόνια.

Το National Roads III, είπε, παρέχει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε κρίσιμα έργα υποδομής χερσαίων μεταφορών που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνολικής επένδυσης €276 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η σημερινή υπογεγραμμένη συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο, ξεκλειδώνοντας έτσι νέες βασικές επενδύσεις σε υποδομές», πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο η συμφωνία στηρίζει πέντε ξεχωριστά έργα. Πρόκειται για την πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ένα βασικό οδικό έργο που εξυπηρετεί τις ανάγκες κινητικότητας της μεγαλύτερης αστικής περιοχής της Κύπρου, της Λευκωσίας, και τους δεκάδες δήμους και κοινότητες της περιοχής, με επένδυση €81,7 εκατ., την πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊτά, με επένδυση €33 εκατ.

Από τη συμφωνία στηρίζεται επίσης, η πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, παρέχοντας ενισχυμένη προσβασιμότητα στην πιο απομονωμένη περιοχή του νησιού, αλλά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, την περιοχή Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, με επένδυση €95,7 εκατ. και η πρώτη φάση του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με επένδυση €24,8 εκατ, καθώς και το έργο της φωτοεπισήμανσης με επένδυση €40,6 εκατ.

«Αυτά τα έργα θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους εθνικούς και πανευρωπαϊκούς στόχους για την οδική ασφάλεια», είπε.

Πρεμιέρα για το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ

Στην τελετή, ο κ. Γκοντάρτ ανακοίνωσε πως η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρώτη χρηματοδότηση κυπριακών επιχειρήσεων μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων της ΕΤΕπ με την παραχώρηση δανείου €50 εκατ. προς την Ελληνική Τράπεζα.

«Πρόκειται για την πρώτη δραστηριότητα του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων στην Κύπρο, που σημαίνει ότι €50 εκατ. χρηματοδότησης θα διατεθούν σε τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να υπερβούν τις προκλήσεις, να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε.

Τέλος, ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής, Φοίβος Στασόπουλος, εξέφρασε τιμή για το ότι η Ελληνική είναι η πρώτη κυπριακή τράπεζα που θα συμμετέχει στο Ταμείο και πρόσθεσε ότι τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία είναι καθοριστικά στην επιτάχυνση της βιώσιμης ανάκαμψης υγειών επιχειρήσεων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share