X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΣυνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρέσβη της Ρουμανίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρέσβη της Ρουμανίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου συναντήθηκε την Δευτέρα με τον νέο Πρέσβη της Ρουμανίας στη Λευκωσία Dan Mihalache με τον οποίο συζήτησε θέματα των αρμοδιοτήτων του, με ειδική αναφορά στη συνεχιζόμενη τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

Ο Επίτροπος επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της κατοχικής δύναμης και ζήτησε τη συνδρομή της Ρουμανίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά της Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η ειλικρινής συνεργασία στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία με τη Ρουμανία όσον αφορά θέματα Διασποράς. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι, ως Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζουμε τη ρουμανική Κκοινότητα στην Κύπρο, η οποία εκτιμάται γύρω στις 40.000, και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα νέων και εκπαίδευσης, αφού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία διδάσκονται τη γλώσσα και την ιστορία τους, κρατώντας τους έτσι κοντά στις ρίζες και τον πολιτισμό τους. “Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία σε θέματα διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”, ανέφερε.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Υφυπουργού Ρουμανίας για θέματα Διασποράς,Oana Ursache, εντός της ερχόμενης εβδομάδας κατά την οποία, παρουσία των δύο αντιπροσωπειών, θα συζητηθεί η περαιτέρω συνεργασία και θα αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η διασπορά των τριών χωρών είναι οργανωμένη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία αλλά και κοινά προγράμματα με συμμετοχή της νεολαίας της διασποράς των δύο χωρών.

Ο Πρέσβης της Ρουμανίας, ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την ενημέρωση και υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του τόσο στο εθνικό μας θέμα και στις προσπάθειες επίλυσης του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων όσο και στη συνεργασία όσο αφορά θέματα διασποράς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share