X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣπουδές και ευκαιρίες καριέρας: Τα σύγχρονα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Σπουδές και ευκαιρίες καριέρας: Τα σύγχρονα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα η επιλογή σπουδών αποτελεί βασική παράμετρο, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τα πρώτα επαγγελματικά βήματα των νέων και μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες καριέρας.

Ποιες είναι όμως οι επιλογές σπουδών που μπορούν να προσφέρουν σήμερα περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης; Ποια είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις μέρες μας και ποια προγράμματα σπουδών δημιουργούν τους επαγγελματίες του «αύριο»;

Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί:

1) Οι επιστήμες υγείας: Παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση την περίοδο που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι σήμερα περιζήτητοι όμως, αν θέλουμε να δούμε λίγο πιο μακριά, τότε δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις βιοϊατρικές επιστήμες και την ιατρική γενετική. Πρόκειται για δύο κλάδους του τομέα της υγείας που παρουσιάζουν ήδη σημαντική ζήτηση και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς στο άμεσο μέλλον. Οπότε, για εκείνους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο της υγείας εν γένει, οι σπουδές σε μία σχολή υγείας που προσφέρει προγράμματα σπουδών πάνω στα συγκεκριμένα αντικείμενα, μπορεί να αποδειχθεί μία επιλογή που θα ανοίξει «πόρτες» στο μέλλον.

2)Τα τουριστικά επαγγέλματα: Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να μην ταξιδέψαμε πολύ,αλλά όλα δείχνουν ότι ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. Ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας την έντονη ανάγκη για ταξίδια και τουριστικές υποδομές ανά τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που τα τουριστικά επαγγέλματα περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο και οι σπουδές σε μία σχολή τουρισμού, που προσφέρει Bachelors, Masters και Diplomas σε περιζήτητους τομείς της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας, μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα «έξυπνη» κίνηση, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο -ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

3)Η κλινική ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία: Τα τελευταία χρόνια τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο της ψυχολογίας παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, κάτι που έγινε ακόμη πιο εμφανές από την αρχή της πανδημίας, όταν και τα νέα δεδομένα στη ζωή μας οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο στο να αποζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ενός ψυχοθεραπευτή. Με τη σημασία της φροντίδας της πνευματικής μας υγείας, λοιπόν, να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, οι σπουδές σε μία σχολή ψυχολογίας-και δη, η εξειδίκευση στην κλινική ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία- μπορούν, όπως όλα δείχνουν, να εξασφαλίσουν καλές επαγγελματικές προοπτικές.

4) Η επιστήμη του datascience και ο τομέας της κυβερνοασφάλειας: Τα επαγγέλματα που αφορούν στον τομέα της επιστήμης δεδομένων (datascience) περιλαμβάνονται στη νέα λίστα του LinkedIn με τα πλέον δημοφιλή του 2021 -και όχι άδικα θα σημειώσουμε εμείς. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, η ζήτηση για επαγγελματίες στον κλάδο της πληροφορικής είναι πιο μεγάλη από ποτέ και το σίγουρο είναι πως οι απόφοιτοι σχολών πληροφορικής, κατέχουν σήμερα κάποιες από τις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις στην αγορά εργασίας. Εξίσου μεγάλη δε είναι και η ζήτηση για ειδικούς πάνω στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας (cybersecurity) και για επαγγελματίες στον κλάδο του ΙΤ εν γένει.

5) Το μάρκετινγκ και οι οικονομικές επιστήμες: Μπορεί να αποτελούν δύο περισσότερο «παραδοσιακές» επιλογές για τους νέους και τις νέες που θέλουν να εξασφαλίσουν μία καλή επαγγελματική πορεία όμως, οι σπουδές στο μάρκετινγκ και τις οικονομικές επιστήμες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ζήτηση εν έτει 2021. Αυτός είναι ο λόγος που οι σπουδές σε μία αξιόπιστη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, αποτελούν βασική επιλογή πολλών νέων σήμερα, αφού προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης σε πολλές και σημαντικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, προετοιμάζοντας ουσιαστικά τα μελλοντικά στελέχη των επιχειρήσεων.

6) Ο κλάδος της εκπαίδευσης: Μπορεί να μην φαντάζει τόσο αναμενόμενο όμως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του LinkedIn για το 2021, στη λίστα με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση τώρα, περιλαμβάνονται και εκείνα του κλάδου των παιδαγωγικών. Οι σπουδές, λοιπόν, σε μία σχολή παιδαγωγικών, που διαθέτει προγράμματα σπουδών που αφορούν σε τομείς όπως η προσχολική αγωγή, η ειδική αγωγή, η ψυχολογία των παιδιών, η ηγεσία και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες καριέρας τη δεκαετία που διανύουμε.

7) Η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου: Με το διαδίκτυο να αποτελεί σήμερα τη βάση για τις αγορές, την ενημέρωση και τη μεταξύ μας επικοινωνία, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση για δημιουργούς ψηφιακού περιεχομένου, είναι κάτι περισσότερο από μεγάλη στις μέρες μας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί νέοι και νέες επιλέγουν να σπουδάσουν τώρα σε μία σχολή επικοινωνίας και να εξελίξουν τις ικανότητές τους πάνω στο κομμάτι της δημιουργικής γραφής.

Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στα σύγχρονα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και τα προγράμματα σπουδών που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά, η επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού ιδρύματος αποτελεί μία παράμετρο καθοριστικής σημασίας.

Πηγή:CNN.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share