X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣταθερός σε ετήσια βάση ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Σταθερός σε ετήσια βάση ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Μικρή αύξηση 0,2% παρουσίασε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Απρίλιο 2023, φτάνοντας τις 127,2 μονάδες (βάση 2015=100), σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 1,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ αρνητική μεταβολή σημειώθηκε στους τομείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-5,4%), παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (-2,7%) και μεταλλείων και λατομείων (-0,6%).

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάστηκαν στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών, που αυξήθηκε κατά 12,9%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με αύξηση 12% και στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών με 5,4%.

Αντίθετα, αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, με μείωση 3,6% και της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού, με πτώση 1,8%.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου– Απριλίου 2023, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή την περίοδο, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών, με άνοδο 18%, στην ανάκτηση υλικών, με αύξηση 10,8%, στα μεταλλεία και λατομεία με 9,1%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων με 8,4% και στην κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, με 7,6%.

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ήταν αυτές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου καταγράφηκε μείωση 14,1%, της συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού, με μείωση 10,1% και της κατασκευής επίπλων και επισκευής/ εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, που μειώθηκε 5,2%.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share