X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη Βουλή ξανά σήμερα το θέμα των εκποιήσεων

Στη Βουλή ξανά σήμερα το θέμα των εκποιήσεων

Το θέμα των εκποιήσεων τίθεται εκ νέου σήμερα Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, καθώς και σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής μαζί με την Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το ευρύτερο κυβερνητικό πακέτο επτά μέτρων για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος των εκποιήσεων.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη όπως αναβάλει την ψηφοφορία και επιστρέψει στην Επιτροπή Οικονομικών την επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφουν το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ, οι Οικολόγοι και Βουλευτές του ΔΗΚΟ, που δίδει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εκδίκαση διαφορών δανειολήπτη και πιστωτή.

Το νομοσχέδιο διαλαμβάνει την έκδοση οδηγιών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να δύναται να ορίσει αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000.

Ακολούθως η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει (μετά τις 13:00 βάσει της ατζέντας της Επιτροπής) τη συνεδρία, όπου, παρουσία του ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει εκ νέου τις προτάσεις νόμου που έχουν αναβληθεί.

Θα εξετάσει επίσης την πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, που μεταφέρει τις πρόνοιες του μηχανισμού που είχε προτείνει η ΚΤΚ, που προνοούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων επιλέξιμου ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με εκτιμώμενη αξία μέχρι €350.000, ώστε να καταχωρείται εκ μέρους του έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό του πλειστηριασμού εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, εφόσον υφίσταται ένας εκ των λόγων που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο. Να σημειωθεί πως στην πρόταση όπως είχε αρχικά κατατεθεί, η μέγιστη αξία ανερχόταν στις €250.000.

Την πρόταση υπογράφουν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους της ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εξάλλου, στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία αναμένεται να είναι πολύωρη, θα τεθεί μεταξύ άλλων προς τοποθέτηση ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους ύψους €361 εκατ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share