X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτην πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ελλάδα στάθηκε σε ομιλία του στην...

Στην πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ελλάδα στάθηκε σε ομιλία του στην Ύδρα ο Υπουργός Παιδείας

Στην τραγωδία του καμένου τόπου, μετά την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ελλάδα, η οποία προστέθηκε στη «κατάρα» της πανδημίας και τη διαρκή θανατηφόρο πολιορκία του COVID-19 στάθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, στην εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας με θέμα «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε», λέγοντας ότι το γεγονός περιορίζει τη χαρά του εορτασμού.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2021 και μεταδίδει το ΓΤΠ σήμερα, ο κ. Προδρόμου έκανε εκτενή αναφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821 και είπε πως οι μαύρες επέτειοι του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 είναι τα «Ιουλιανά» της Κύπρου, όπως τα Ιουλιανά που είχε η Κύπρος και το 1821.

Ανέφερε ακολούθως ότι στην Κύπρο θυμόμαστε ότι 200 χρόνια μετά έχουμε ακόμα να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και για το αίτημα της ιδιοπροσωπίας για το οποίο ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες το 1821, αφού κομμάτι της πατρίδας μας είναι ακόμα κάτω από τουρκική κατοχή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέου εκτουρκισμού.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι πολύ περιορισμένες υλικές δυνατότητες της εποχής, το κύμα σφαγών και λεηλασίας του Ιουλίου 1821 άφηνε ουσιαστικά ακέφαλη την κοινωνία και ένα κύμα τρόμου διαπερνούσε την ψυχή των ανθρώπων στην Κύπρο που χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να ορθοποδήσει κάπως.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική αποικιοκρατία , είπε πως αρχικά έγινε δεκτή και για μερικές δεκαετίες συνοδεύτηκε από πλάνη και την αυταπάτη ότι, λόγω φιλελεύθερων πεποιθήσεων, οι Βρετανοί θα μπορούσε ίσως να αποδώσουν την Κύπρο στην Ελλάδα, όπως έγινε με τα Επτάνησα το 1864.

Ανέφερε ακόμα ότι η ματαιωμένη εθνεγερσία του 19ου αιώνα βρήκε συνέχεια για τον κυπριακό ελληνισμό με το ενωτικό κίνημα και την εξέγερση των Οκτωβριανών το 1931 και αργότερα με το Ενωτικό Δημοψήφισμα του Ιανουαρίου 1950 και τον λαμπρό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

«Eλευθερία ή θάνατος» ήταν το σύνθημα της Eπανάστασης του ’21, παρατήρησε προσθέτοντας ότι το ίδιο σύνθημα είχαν ουσιαστικά και οι Κύπριοι αγωνιστές στον αντιαποικιακό απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 σε παραλλαγή που έλεγε «Ένωσις ή θάνατος».

Μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου είπε πως από τις ιστορικές μαρτυρίες φαίνεται ότι αρκετές εκατοντάδες Κυπρίων, τουλάχιστον 600 και ίσως μέχρι τους χίλιους, αγωνίστηκαν στην Επανάσταση του 1821, που αν συνυπολογιστούν και μερικές εκατοντάδες που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο με το κύμα βίας του Ιουλίου 1821, σημαίνει πως μεταξύ των ενηλίκων αντρών μπορεί να συμμετείχαν στον επαναστατικό αγώνα ή και να έχασε τη ζωή του ένα ποσοστό γύρω στο 5% ή και περισσότερο, χωρίς μάλιστα η ίδια η Κύπρος να έχει επαναστατήσει.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε ακόμα μία μαρτυρία της συμμετοχής των Κυπρίων στην επανάσταση, τη σημαία που έφερε σώμα Κυπρίων αγωνιστών στα πεδία των μαχών, την κυπριακή σημαία της ελληνικής ελευθερίας που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με τη χαρακτηριστική επιγραφή «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ- ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ».

Πρόσθεσε ότι αντίγραφο της λευκής σημαίας με το γαλανό σταυρό διανεμήθηκε φέτος από το Υπουργείο Παιδείας και κυμάτισε σε όλα τα σχολεία, ενώ ανάλογη κίνηση έκανε και η Εκκλησία, προμηθεύοντας όλους τους ναούς με την σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του ’21.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Κύπρο για να τιμηθεί η ελληνική επανάσταση και παρέδωσε αντίγραφα της κυπριακής σημαίας για το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και στο Δήμο των Υδραίων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share