X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτήριξη στη νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στήριξη στη νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Τη στήριξή του στη νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ τη συνεχάρη και για τον σαφή ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών και Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Η κ. Γκάμπριελ επεσήμανε τη σημασία της 120ης επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις κύριες προτεραιότητες της βουλγαρικής Kυβέρνησης, σημειώνοντας τον ενεργό ρόλο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Έγινε αναφορά, ακόμα, στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, δεδομένου ότι είναι υπό παρακολούθηση οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η στρατηγική συνεργασία της Βουλγαρίας με τις ΗΠΑ και οι ευκαιρίες ενίσχυσής της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Προτεραιότητα παραμένει η συμπερίληψη της Βουλγαρίας στο πρόγραμμα για άρση της υποχρέωσης για έκδοση βίζας για τις ΗΠΑ.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν για τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη βαρύτητα της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στη Βουλγαρία.

Η επέκταση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, τόσο στο πλαίσιο διμερών σχέσεων, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας, είπε η κ. Γκάμπριελ, η οποία ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό της για τον καθορισμό ημερομηνίας για τη δεύτερη συνάντηση για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής της βουλγαρικής αποστολής την ίδια.

Σημείωσε, ακόμα, ότι αναμένει στην συνάντηση να καθοριστούν συγκεκριμένα βήματα για εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της άμυνας και ασφάλειας, της ποικιλομορφίας στην ενέργεια, της καινοτομίας και της μάχης ενάντια στην παραπληροφόρηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share