X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΣτην Kεντρική Αμερική ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συζητά μεταναστευτικό

Στην Kεντρική Αμερική ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συζητά μεταναστευτικό

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες Τρίτη τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής Αμερικής να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, να αντιμετωπίσουν προβλήματα που βρίσκονται “στη ρίζα” της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, την ώρα που εντάσεις με ορισμένες χώρες της περιοχής περιπλέκουν τα πράγματα για την Ουάσινγκτον.

Στην πρώτη του περιοδεία στη Λατινική Αμερική, ο Aντονι Μπλίνκεν επέλεξε να πάει στο Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, όπου συναντώνται οι Yπουργοί Εξωτερικών των χωρών που έχουν ενταχθεί στο Κεντροαμερικανικό Σύστημα Ολοκλήρωσης: πρόκειται για την Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ.

Παρών είναι επίσης ο Μεξικανός ομόλογός του. Στην καρδιά του διήμερου ταξιδιού του βρίσκεται ο ακανθώδης φάκελος της μετανάστευσης, που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πονοκέφαλο για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. “Αυτό που θέλουμε να ακούσουμε από τους εταίρους μας είναι η κοινή δέσμευση ότι θα επιτεθούν, μαζί μας, στα αίτια που βρίσκονται στη ρίζα” της “παράνομης μετανάστευσης” είπε ο Aντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Κάρλος Αλβαράδο.

Ο Μπάιντεν εμπιστεύτηκε στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις τον φάκελο του μεταναστευτικού και πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες επισκέψεις της στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Για να δείξει τη βούλησή του να συμβάλλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα “στη ρίζα”, ανήγγειλε τη χορήγηση βοήθειας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη των χωρών του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ).

Όμως η χορήγηση των κεφαλαίων προσκρούει στις ολοένα πιο τεταμένες σχέσεις ιδίως με το Σαλβαδόρ, όπου η Ουάσινγκτον καταγγέλλει επιθέσεις του Προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε και της παράταξής του εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με όλες τις κυβερνήσεις, είτε ανήκουν στη δεξιά είτε στην αριστερά, διαμηνύοντας όμως πως θεωρεί προϋπόθεση να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share