X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτις θέσεις της ΕΕ για την κλιματική σύνοδο COP26 συμφώνησε το Συμβούλιο...

Στις θέσεις της ΕΕ για την κλιματική σύνοδο COP26 συμφώνησε το Συμβούλιο για θέματα Περιβάλλοντος

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των διαπραγματεύσεων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη καθόρισαν την Τετάρτη οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος στη συνάντηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, ενώ είχαν μια πρώτη επίσημη συζήτηση για το πακέτο κλιματικών πολιτικών «Fit for 55», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Οι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πολωνίας, συζήτησαν την νέα Δασική Στρατηγική της ΕΕ για το 2030 και ενέκριναν τη θέση του Συμβουλίου για τις προτεινόμενες αλλαγές στην Οδηγία Άαρχους, που αφορά την δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά θέματα. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου.

Όσον αφορά τις θέσεις της ΕΕ στην COP26, που θα λάβει χώρα μεταξύ 31ης Οκτωβρίου και 12ης Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, ο Σλοβένος υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέι Βίζγακ ανέφερε εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου πως στην COP26 η ΕΕ θα καλέσει όλες τις χώρες να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο «Fit for 55», που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Συμβούλιο συζήτησε την αναπροσαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για ευθυγράμμιση όλων των ενωσιακών πολιτικών. Στόχος είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ο κ. Βίζγακ επεσήμανε σε δηλώσεις του πως οι συζητήσεις είναι περίπλοκες και τα μέτρα αλληλένδετα, και για αυτό αναμένεται η επεξεργασία τους να μην ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο τα κράτη μέλη καλωσόρισαν γενικά το πακέτο και τους στόχους του.

Σε παρέμβασή του, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας εξέφρασε ανησυχίες ως προς τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής ενός εργαλείου τιμολόγησης άνθρακα σε τομείς όπως τα κτίρια και οι οδικές μεταφορές, καθώς και το βάρος που αναμένεται να επωμισθούν ευάλωτες ομάδες πολιτών και μικρές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αύξησης ενεργειακής ένδειας στην Κύπρο. Κάλεσε, επίσης, την Επιτροπή να προτείνει το κατάλληλο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και το οποίο θα διασφαλίζει την ενεργειακή βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τομέων ζωτικής σημασίας όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές.

Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030, ο κ. Γρηγορίου, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι παρόλο που η νέα Δασική Στρατηγική αναγνωρίζει τους κινδύνους που ενέχουν οι πυρκαγιές, το υπό συζήτηση πλαίσιο θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της υιοθέτησης ενός νομοθετικού εργαλείου που να διασφαλίζει την εφαρμογή μιας πιο δομημένης και ολιστικής προσέγγισης.

Η συζήτηση αφορούσε ανταλλαγή απόψεων, με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη νέα Δασική Πολιτική να αναμένεται στη συνεδρία του Συμβουλίου Γεωργίας τον Νοέμβριο.

Τέλος, όπως και άλλα κράτη μέλη, ο κ. Γρηγορίου εξέφρασε την ανησυχία της Κύπρου σε σχέση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία ομάδας κρατών μελών όπως το θέμα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον των ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Οκτωβρίου 2021.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share