X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτόχος της στεγαστικής πολιτικής είναι να εγκύψει στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας,...

Στόχος της στεγαστικής πολιτικής είναι να εγκύψει στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, λέει το ΥΠΕΣ

Στόχος της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να εγκύψει, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο: «Δερύνεια: Δεν βλέπει ανάγκη στέγασης φτωχών ο Υπουργός Εσωτερικών», το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η εφημερίδα προβαίνει σε αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα συμπεράσματα, στη βάση αποσπασματικής πληροφόρησης».

Σημειώνει ότι «η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση γεγονότων οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι σκοπός είναι να πλήξει τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης».

Προστίθεται ότι «σε συνέχεια της δημοσίευσης του άρθρου, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέμενε ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας, θα προέβαινε σε διευκρινιστικές διορθωτικές δηλώσεις προς αποκατάσταση όσων συνιστούν ξεκάθαρη παραποίηση της πραγματικότητας».

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι το δημοσίευμα «χρησιμοποιεί αποσπασματικές πληροφορίες από απαντητική επιστολή που ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε στις 27.7.2021 και στην οποία τεκμηριωμένα, δίδει απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν τεθεί σε προηγούμενη επιστολή του Δήμαρχου Δερύνειας».

«Η σημασία την οποία η Κυβέρνηση αποδίδει στη στεγαστική πολιτική, έχει πολλές φορές δημοσιοποιηθεί. Το γεγονός δε, ότι οι πολίτες αγκάλιασαν την πιο γενναιόδωρη και στοχευμένη επιδοματική πολιτική στέγασης, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους συντάκτες του άρθρου, οι οποίοι επιλέγουν μια μηδενιστική προσέγγιση επί του θέματος», προστίθεται.

Δημόσια, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Υπουργός έχει δηλώσει την ετοιμότητα για ακόμη περισσότερες βελτιώσεις των στεγαστικών σχεδίων, στη βάση των νέων ζητημάτων που προκύπτουν, με τις αποφάσεις που λαμβάνονται να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του κράτους, διασφαλίζοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, οι οποίες απόψεις κατατίθενται από φορείς και πολίτες, αλλά και από Τοπικές Αρχές, όπως και του Δημάρχου Δερύνειας, στην προκειμένη περίπτωση, «καταγράφονται και θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο αξιολόγησης του Σχεδίου, για περαιτέρω βελτίωσή του, για σκοπούς επόμενης προκήρυξης», η οποία αναμένεται εντός του 2022, ενημερώνει σχετικά ο Υπουργός στην απαντητική του επιστολή προς τον Δήμαρχο.

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), ο κ. Νουρής, στη σχετική επιστολή, υπενθυμίζει στον Δήμαρχο πως αυτά καταρτίστηκαν σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και αφού είχαν προηγηθεί συναντήσεις εκπροσώπων του Οργανισμού με αυτές, για την από κοινού ανάπτυξη τεμαχίων γης για προσιτή κατοικία και ενοίκιο.

«Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Εσωτερικών δεν «απάντησε αρνητικά» για προγράμματα του ΚΟΑΓ, ενώ σε κανένα σημείο της επιστολής του δεν υπήρξε τοποθέτηση ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες υλοποίησης έργων προσιτής στέγασης είτε στη Δερύνεια είτε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου! Τουναντίον, ο Υπουργός στην επιστολή εξηγεί στον Δήμαρχο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ενέργειες για τροποποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, όπως αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για παραγωγή προσιτής κατοικίας και τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου», προστίθεται.

Τα προγράμματα, σε παγκύπρια κλίμακα, προωθούνται σταδιακά και κατόπιν αξιολόγησης της ζήτησης/ ενδιαφέροντος, στη βάση ιεράρχησης προτεραιοτήτων και ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους, αναφέρει ο Υπουργός, ενώ τονίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντοτε έτοιμο να συνεχίσει τη συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις σε θέματα στέγασης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «ο τρόπος που αναγράφεται το δημοσίευμα προσπαθεί να δημιουργήσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι η επαρχία της Αμμοχώστου παραγκωνίζεται σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες».

Είναι όμως αξιοσημείωτο να λεχθεί, αναφέρεται, ότι, ιδιαίτερα για τον Δήμο Δερύνειας, από την ημερομηνία εφαρμογής του Στεγαστικού Σχεδίου που αφορά στις Ορεινές και Ακριτικές Περιοχές, παρελήφθησαν 91 αιτήσεις, και μέχρι σήμερα, η επιδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων έφτασε τα €2,2 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 18% της δαπάνης σε Παγκύπρια κλίμακα.

Όπως σημειώνεται ο Δήμος Δερύνειας, πέραν του υψηλού ποσοστού συμμετοχής του στο στεγαστικό πρόγραμμα, έχει επίσης επιδοτηθεί κατ’ εξαίρεση από το Υπουργείο Εσωτερικών τα τρία τελευταία χρόνια με €426.000 για επιστρώσεις δρόμων, με πρόσθετες €400.000 τον Δεκέμβριο του 2020 για βελτίωση του οδικού δικτύου που επηρεάστηκε από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος, ενώ ικανοποιήθηκε και ένα πάγιο αίτημα του για την προώθηση και έναρξη κατασκευής του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας συνολικού κόστους €13,6 εκατομμυρίων. Όλα αυτά, αναφέρεται, πέραν της ετήσιας χορηγίας του €1,05 εκατομμυρίων, αλλά και των €74.000 που λαμβάνει έναντι απώλειας εσόδων από την κατάργηση του επαγγελματικού φόρου.

«Θα μπορούσε κάποιος να κρίνει ως εμπαθή την προσπάθεια κάποιων, να πείσουν με αστήρικτα και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα πως το Υπουργείο Εσωτερικών παραγνωρίζει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών του Δήμου Δερύνειας», προστίθεται.

Τονίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις Τοπικές Αρχές. «Παρά κάποιοι να επιλέγουν να αναλώνουν χρόνο και ενέργεια σε αβάσιμες κατηγορίες, κατακεραυνώνοντας στο πλαίσιο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ας προτιμήσουν τις ρεαλιστικές και χωρίς παρωπίδες, τοποθετήσεις και διάλογο, που στόχο θα έχουν την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας ευρύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share