X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι πραγματοποίησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

O κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πενταρόφσκι επιβεβαίωσαν τη δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδα και Βόρειας Μακεδονίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα θέμα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αύριο στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πενταρόφσκι σημείωσε ότι ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων η Βόρεια Μακεδονία προσδοκά ότι η Ελλάδα θα στηρίξει το αίτημα της χώρας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επί του παρόντος είμαστε εν μέσω προσπαθειών για να βρούμε κοινό τόπο με τους φίλους μας στη Βουλγαρία. Δεν θέλουμε να “κόψουμε δρόμο” στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις, όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται. Και να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με όλους τους άλλους. Ωστόσο, περιμένουμε εδώ και 16,5 χρόνια. Είμαστε σε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας και έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια», ανέφερε ο κ. Πενταρόφσκι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. «Πάντα υπενθυμίζω σε όσους το ξεχνούν ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κι όχι μόνο το ονοματολογικό», κατέληξε ο κ. Πενταρόφσκι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share