X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνάντηση Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι υποδέχθηκε στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν την ιστορική και συμβολική σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης.

Υποδεχόμενη τον κ. Πενταρόφσκι, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, γεγονός που αποδίδει στη συνάντηση ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη για την υλοποίηση και των δύο αυτών στόχων».

«Έχουν ήδη περάσει δυόμιση χρόνια από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε, η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Από πλευράς μας, εξετάζουμε κάθε πτυχή της διμερούς μας συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων που παρέχει με αμοιβαία επωφελή τρόπο», κατέληξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι έκανε λόγο για μια «ιστορική συνάντηση», τονίζοντας ότι από το 2018 τέθηκε και το νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πενταρόφσκι σημείωσε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». «Συμφωνώ μαζί σας ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως και τα πιο δύσκολα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πρόθυμοι να υλοποιήσουμε μέχρι το τελευταίο γράμμα αυτής της Συμφωνίας», είπε, απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

«Ερχόμενος ενημερώθηκα ότι οι δύο επιτροπές που συναντώνται και συνεργάζονται έχουν συμφωνήσει για επόμενες συναντήσεις. Η μία επιτροπή είναι η Επιτροπή Ιστορικών Αρχαιολογικών Θεμάτων και η Επιτροπή για τις Ονομασίες. Μέχρι τώρα οι δύο επιτροπές είχαν τη βέλτιστη συνεργασία, αλλά λόγω του κορωνοϊού υπήρξε μια διακοπή, αλλά και τώρα επεκτείνεται η συνεργασία και η εργασία των δύο επιτροπών», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Πενταρόφσκι επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία και για την εισαγωγή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέχρι το 2018 είχαμε τη στήριξή σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2018 πιστεύω ότι θα την έχουμε ακόμα περισσότερο. Να μην ξεχάσουμε ποια είναι η πλήρης ονομασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι απλώς μια συμφωνία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά είναι και Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share