X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνηθισμένες θα είναι οι συνθήκες καύσωνα στη Βρετανία εντός 40 ετών

Συνηθισμένες θα είναι οι συνθήκες καύσωνα στη Βρετανία εντός 40 ετών

Οι εξαιρετικά ζεστός και ξηρός καιρός που προκάλεσε πέρυσι τον Ιούλιο τη θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου στη Βρετανία θα συνιστά σε λιγότερο από 40 χρόνια τις συνηθισμένες καιρικες συνθήκες στη χώρα, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Το 2022 επί κάθε μήνα του έτους πλην Δεκεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ δύο δεκαετιών στη μέση θερμοκρασία, προκλήθηκαν πυρκαγιές λόγω των συνθηκών, ζημιές στις υποδομές, ακόμα και θάνατοι που συνδέονταν με τη ζέστη.

Μέχρι το 2060, ωστόσο, η επίμονη ζέστη θα είναι ο κανόνας, αναφέρει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι το τέλος του αιώνα δε, αυτή η έντονη ζέστη θα θεωρείται σχετικά δροσερός καιρός για τη χώρα.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται στην υπόθεση ότι ο πλανήτης θα θερμανθεί κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου, όπως πιστεύεται ότι θα γίνει με βάση τις σημερινές ενεργειακές πολιτικές.

Το 2022 δεν ήταν μόνο το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Ην. Βασίλειο, με 40,3 βαθμούς, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου, αλλά και συνολικά το πιο ζεστό έτος στη χώρα από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, δηλαδή το 1884.

Αμφότερα τα ανησυχητικά ρεκόρ έγιναν πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής, τονίζουν οι Βρετανοί μετεωρολόγοι.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης Μάικ Κέντον σχολίασε πως όλα αυτά δείχνουν ότι το κλίμα «αλλάζει τώρα και αλλάζει γρήγορα», χαρακτηρίζοντας το 2022 «ορόσημο» στην κλιματική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω τόσο της θερμοκρασίας ρεκόρ όσο και της πρωτοφανούς ξηρότητας του βρετανικού καλοκαιριού. «Επρόκειτο για γεύση από το μέλλον», παρατηρούν οι Βρετανοί μετεωρολόγοι.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 ηταν η πιο ξηρή που έχει βιώσει η Αγγλία και η Ουαλία από το 1976, ενώ συνολικά το 2022 ήταν μια από τις χρονιές με το λιγότερο χιόνι στη χώρα εδώ και 60 χρόνια.

Επιπλέον, σχεδόν κάθε είδος χλωρίδας που συνδέεται με την άνοιξη εμφανίστηκε μεταξύ μίας και δέκα ημερών νωρίτερα σε σχέση με το συνηθισμένο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share