Home Featured Τα επόμενα βήματα του ΟΑΥ συζήτησε η ηγεσία του με το ΠτΔ

Τα επόμενα βήματα του ΟΑΥ συζήτησε η ηγεσία του με το ΠτΔ

0
Τα επόμενα βήματα του ΟΑΥ συζήτησε η ηγεσία του με το ΠτΔ

Την σταθεροποίηση με καθοδικό ορίζοντα στις καταχρήσεις του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) από δικαιούχους πολίτες αλλά και ιατρούς, ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται με καλή πίστη, την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του σχεδίου καθώς και ζητήματα ενημέρωσης για όλες τις παραμέτρους του, θέτει στο μικροσκόπιό του για τα επόμενα βήματα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Η ηγεσία του ΟΑΥ έγινε δεκτή την Τρίτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Θωμά Αντωνίου, «είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το ΓεΣΥ πατάει γερά και έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο του κυπριακού λαού».

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, είπε ότι κατά τη διάρκεια της «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μελέτη με τις απόψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ, για την πορεία εφαρμογής του Σχεδίου και τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αλλά και για τις προκλήσεις για το μέλλον και το πώς προχωρά το ΓεΣΥ».

Πρόσθεσε ότι «ήταν μια πολύ δημιουργική συνάντηση και σίγουρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία καταδεικνύει τον βαθμό της αποδοχής του ΓεΣΥ από τον κόσμο που αγγίζει το 80% και είναι επίσης ικανοποιημένος, ο ΠτΔ και για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

«Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το ΓεΣΥ πατάει γερά ενώ πέραν από το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο του κυπριακού λαού και από πλευράς οργάνωσης πατάει γερά», είπε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι συζητήθηκε και το «ποια είναι τα επόμενα βήματα και στόχοι μας» εξηγώντας ότι στόχοι του ΟΑΥ «είναι να σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο το σύστημα, να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στα θέματα ποιότητας, να περιοριστούν ακόμα περισσότερο θέματα κατάχρησης, η ενσωμάτωση εξειδικευμένων μεθόδων και ιατρικών στο ΓεΣΥ αλλά και η ενίσχυση προληπτικών προγραμμάτων».

Για το θέμα των καταχρήσεων, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι «καταχρήσεις έχουν όλα τα συστήματα ακόμη και τα ώριμα συστήματα και στην Αγγλία που το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι 80 χρόνων και στη Γερμανία που είναι 130».

Πρόσθεσε ότι «ο πρώτος στόχος είναι να επέλθει μια ομαλότητα, μια σταθεροποίηση του συστήματος η οποία θεωρούμε ότι επήλθε, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο των καταχρήσεων και θέλω να είμαι ξεκάθαρος».

Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι «δεν είναι μόνο οι πολίτες που προβαίνουν σε καταχρήσεις είναι και οι ιατροί» εξηγώντας ότι «είναι και θέμα εξοικείωσης με το σύστημα».

«Δηλαδή οι πολίτες δεν καταχρώνται το σύστημα με κακή πίστη είναι θέμα εξοικείωσής και ενημέρωσης και είναι το ίδιο και με τους ιατρούς οι οποίοι δεν ενεργούν πάντα με κακή πίστη αλλά είναι πολλές φορές αμυντική ιατρική και άλλα πράγματα», είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Σημείωσε πως «ναι, πρέπει να επενδύσουμε και στην ενημέρωση και στην εξοικείωση και ναι, ταυτόχρονα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κακή πίστη και εμείς ως οργανισμός έχουμε ευθύνη να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στους ελέγχους μας».

«Είναι πολυεπίπεδο το σύστημα δεν φταίει ο κόσμος δεν φταίνε οι ιατροί και όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε και να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο», είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ για να προσθέσει πως «δεν θεωρούμε την πρόληψη ως κατάχρηση διότι η πρόληψη είναι ένας από τους στόχους τους δικούς μας σίγουρα και με τον θεσμικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παραχωρούνται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου, είπε ότι «στο δικό μας σύστημα υγείας έχουμε την μοναδικότητα να δίνουμε επιλογές στον κόσμο και είναι πολύ λίγα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο που δίνουν αυτή την επιλογή».

Εξήγησε, περαιτέρω, ότι «στο δικό μας σύστημα δίνεται επιλογή, όμως αυτή η επιλογή έπρεπε να είναι σε πλαίσια δηλαδή ο κόσμος πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα φάρμακο για το οποίο να πληρώνει μόνο ένα ευρώ αλλά εάν θέλει το πιο δαπανηρό, αυτό που θεωρεί ο ίδιος καλύτερο, να μπορεί να το προμηθευτεί πληρώνοντας κάτι παραπάνω».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ «αυτό είναι μια μοναδικότητα του δικού μας συστήματος το οποίο δεν μπορεί να αντέξει το να μπορεί ο δικαιούχος να παίρνει το οποιοδήποτε φάρμακο και κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να το αντέξει αυτό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν υπάρχουν κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει πραγματικό ιατρικό αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης του διαφορετικού φαρμάκου και θα συνεχίσει να υπάρχει και θα την μελετούμε σε συνεχή βάση και θα την διορθώνουμε».

Σε ερώτηση για τη συνεργασία του ΟΑΥ με τον νυν Υπουργό Υγείας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού είπε ότι «είχαμε μια πολύ παραγωγική και δημιουργική σχέση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής και ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Υπουργό και τον ΟΑΥ στο σύνολό του».

«Ναι, η συνεργασία μας με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου ήταν αρμονική και παραγωγική και νομίζω φαίνεται και από το αποτέλεσμα που είναι πολύ θετικό και το αναγνωρίζει και ο κόσμος», συνέχισε ο κ. Αντωνίου.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο Προεδρικό Μέγαρο την ώρα πραγματοποίησης της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν από σύμπτωση «και δεν ήταν παρών στη σύσκεψή μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ