Με επίδειξη ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια εντός ΕΕ από την Πέμπτη (1/7) και θα δοθεί μεταβατική περίοδος 6 εβδομάδων για πλήρη συμμόρφωση. Οι πολίτες που θα ταξιδέψουν τις αμέσως επόμενες μέρες καλούνται να αποκτήσουν το πιστοποιητικό είτε σε έντυπη, είτε σε ψηφιακή μορφή, με τους αρμόδιους να τονίζουν πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και άρα όλοι όσοι ταξιδεύουν πρέπει απαραίτητα να έχουν εισιτήριο, κάρτα επιβίβασης και ταυτότητα ή διαβατήριο.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Έρευνας Κυριάκο Κόκκινο.
Ο Υφυπουργός ανέφερε πως το πιστοποιητικό COVID έχει στόχο να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.
Πως γίνεται η έκδοση – 4 βήματα
Για να εκδοθεί ο πολίτης καλείται να μπει στην διεύθυνση https://www.eudcc.gov.cy/ και να ακολουθήσει 4 απλά βήματα που ολοκληρώνονται σε διάστημα κάποιων λεπτών για έκδοσή του. Συγκεκριμένα θα επιλέξει ποιο πιστοποιητικό χρειάζεται δηλαδή εμβολιασμού, αν έχει εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη βάση του Υπουργείου Υγείας, νόσησης δηλαδή αν έχει διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας ή εργαστηριακής εξέτασης, δηλαδή αν έχει υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας .
Στη συνέχεια θα κληθεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του και αμέσως μετά να εισάξει το OTP που στάλθηκε στο κινητό του. Το 4ο και τελευταίο βήμα αφορά τη λήψη ή εκτύπωση του πιστοποιητικού. Μπορεί να εκδοθεί σε PDF μορφή σε 2 κόλλες A4 που διπλώνουν και ομοιάζουν με διαβατήριο, να φυλαχθεί σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή να κατέβει και να φυλαχθεί σε wallet στο κινητό.
Το λεγόμενο wallet COVPASS δεν είναι διαθέσιμο από αύριο γιατί όπως εξηγήθηκε αναμένεται η επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων από την Google και την Apple, αλλά είναι θέμα ημερών να διευθετηθεί. Περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητά του και θα επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού. Το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα και εκδίδεται δωρεάν.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και προς τούτο έγινε και παρουσίαση ενώπιον των ΜΜΕ.
Ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε ότι αυτός που θα ελέγχει το πιστοποιητικό στις πύλες εισόδου μιας χώρας θα ζητήσει να δει και ταυτότητα για διακρίβωση στοιχείων επομένως οι επιβάτες καλούνται να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
Διαβεβαίωσε ότι το πιστοποιητικό φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο για πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και ακολουθήθηκαν όλες οι συστάσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η νομοθεσία. Επίσης εξηγήθηκε πως κατά τον έλεγχο στις πύλες εισόδου σε περίπτωση που το πιστοποιητικό είναι λανθασμένο θα εμφανίζεται κόκκινη σήμανση στις μηχανές ελέγχου με την ένδειξη non-valid και θα εξηγείται ο λόγος που αυτό δεν είναι σε ισχύ.
Ο πολίτης, σε περίπτωση που δεν δύναται να αποκτήσει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό, μπορεί να επισκεφθεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ) για σκοπούς έκδοσης και εκτύπωσής του.
Στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου οι ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδεύουν όπως και τώρα με τους συμβατικούς τρόπους.
Για απορίες ή διευκρινίσεις θα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης στο + 1474 ή στο 35722285757 για ξένους αριθμούς ή κλήσεις από το εξωτερικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected].
Για διόρθωση στοιχείων το κοινό μπορεί να καλεί στους πιο πάνω αριθμούς ή να αποταθεί στα KEΠ στο +357 24 815555/ KE.ΠΟ στο 80002000. Στην ιστοσελίδα για έκδοση του πιστοποιητικού υπάρχουν και χρήσιμοι σύνδεσμοι για συχνές ερωτήσεις , προϋποθέσεις έκδοσης , Τρόπους επικοινωνίας αλλά και εγχειρίδιο Χρήσης
Οι ταξιδιώτες άνω των 14 ετών θα μπορούν να εκδώσουν από μόνοι τους το πιστοποιητικό ενώ κάτω των 14 χρειάζεται συγκατάθεση.
Να ελέγχονται τα ισχύοντα σε κάθε χώρα
Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού COVID εμβολιασμού και νόσησης δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ, αλλά οι κάτοχοι πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης είναι πιθανό ανάλογα με τις προϋποθέσεις που τίθενται από κάθε κράτος να υποβάλλονται σε επιπρόσθετους εργαστηριακούς ελέγχους π.χ. ταξιδιώτες προς την Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες κόκκινης κατηγορίας υποβάλλονται σε 2η εξέταση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ταξιδιώτες καλούνται να συμβουλεύονται τον ιστοχώρο ή την εφαρμογή Re-open EU (reopen.europa.eu) ή τις εθνικές αρχές της χώρας στην οποία θα ταξιδέψουν.
Κάθε χώρα έχει την ευχέρεια να καθορίζει και να τροποποιεί το χρονικό διάστημα ισχύος των πιο πάνω, ενώ ταυτόχρονα να καθορίζει τις προϋποθέσεις αποδοχής των πιστοποιητικών αυτών (π.χ. αποδεκτά εμβόλια, χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει μετά από τον εμβολιασμό, χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει κατόπιν πρώτου θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος).
Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί από υπηκόους κρατών μελών ή και μόνιμα διαμένοντες σε χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται πως δεν συγκαταλέγονται στις κατηγορίες δικαιούχων οι αιτητές -διεθνούς προστασίας και τα άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εκδίδονται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σε Εμβολιαστικά Κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) εμβόλια (Janssen/Johnson & Johnson, Vaxzervia Vaccine (AstraZeneca), Comirnaty, Pfizer-BioNTech, Moderna. Δεν γίνεται αποδεκτή η χρήση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών (self-test).
Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εξαρτάται από επιστημονικά δεδομένα και θα καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις εθνικές πολιτικές της κάθε χώρας. Όσον αφορά στην Κύπρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης, το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 180 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος και το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχει ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας ενώ το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχει ισχύ 48 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας. Σημειώνεται ότι είναι πιθανό κάποια Κράτη Μέλη να μην αποδέχονται το αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) για σκοπούς ταξιδιού.
Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος στην δική του παρέμβαση είπε πως το πιστοποιητικό αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό εργαλείο διευκόλυνσης των ταξιδιωτών και θα βελτιώσει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου με τη διασφάλιση της αυθεντικότητάς του.
Με αυτό οι ταξιδιώτες θα ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς από και προς την Κύπρο με τον κ. Καρούσο να τονίζει πως απαραίτητα θα πρέπει οι επιβάτες να ελέγχουν και με την χώρα προορισμού τους για το ποια πιστοποιητικά αποδέχεται για παράδειγμα μια χώρα ενδεχομένως να μην αποδέχεται το τεστ αντιγόνου, αλλά μόνο το PCR.
Ανέφερε ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 13 Αυγούστου, όλοι ανεξαιρέτως θα διακινούνται με το ψηφιακό πιστοποιητικό χωρίς περιορισμούς ενώ επιβάτες χωρίς ψηφιακό πιστοποιητικό θα υπόκεινται στους ελέγχους που ισχύουν και τώρα.
Ο κ. Καρούσος υπενθύμισε τις κατηγορίες χωρών δηλαδή κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη και γκρίζα και τα ισχύοντα σε κάθε κατηγορία και πρόσθεσε πως για την κόκκινη ζώνη θα ζητείται τεστ αντιγόνου και κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο. Επανέλαβε ότι είμαστε πρότυπο χώρας σε ότι αφορά τους ελέγχους και κάλεσε τον κόσμο να αξιοποιήσει το πιστοποιητικό αλλά και να εμβολιαστεί γιατί μόνο έτσι θα κτίσουμε το πραγματικό τείχος ανοσίας και θα μπορέσει η Κύπρος να μπει στην πράσινη λίστα του ECDC.
Πηγή:ΚΥΠΕ