X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤελέστηκε στην Παναγιά του Κύκκου το Μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου

Τελέστηκε στην Παναγιά του Κύκκου το Μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου

Τελέστηκε σήμερα στην Παναγιά του Κύκκου, προστούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η μεγαλύτερη και πιο επίκαιρη παρακαταθήκη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ είναι «η υποχρέωσή μας να αναζητούμε, να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των μόχθων και των θυσιών του λαού μας, στο πλαίσιο, όμως, πάντα του ρεαλισμού και με στόχο μια εφικτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση για ολόκληρο τον λαό της μαρτυρικής μας νήσου».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Εθνάρχη Μακαρίου, στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μακαρίου.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ το μέλος του ΠΓ Νεόφυτος Ζαμπάς, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Νίκος Κέττηρος, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Δαμιανού, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Μάριος Χαννίδης, εκ μέρους της ΔΗΠΑ το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Χρίστος Τσίγκης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ο Βοηθός Αρχηγός Προστασίας Συνόρων Μάριος Χριστοφίδης, εκ μέρους της οικογένειας του Εθνάρχη Μακαρίου οι Μιχάλης Πεκ, Μακάριος Ευαγγέλου και Ιάκωβος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος του ΠΑΔΗΚ Σταύρος Κορνήλιος.

Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμην του Εθνάρχη Μακαρίου και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με το ότι ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, μια συγκυρία δύσκολη όπου πράττουμε ότι είναι δυνατό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εκείνο που χρειάζεται είναι εσωτερικά να υπάρχει ομοψυχία».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τόνισε ότι «ήταν μοναδική προσωπικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για την Κύπρο» και υπέδειξε πως «τιμώντας τον σήμερα καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από τη στάση του στον αγώνα, που είναι πράγματι μακροχρόνιος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Ο Μακάριος, ανέφερε, «συνδύαζε στο πρόσωπο του και την αξία και το αξίωμα και ήταν εθνικός αγωνιστής αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Δεν παραγνώριζε την πραγματικότητα. Ρεαλιστής ωστόσο μέχρι το σημείο που δεν θα απέτρεπε την παραμονή των Ελλήνων της Κύπρου στον τόπο των πατέρων τους».

Και πρόσθεσε πως ως εκ τούτου «καλούμαστε κι εμείς, γνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε να προασπίσουμε τις αξίες και να μείνουμε αταλάντευτοι στην αξίωση μας για ανθρώπινα δικαιώματα για να παραμείνουμε στη γη των πατέρων μας».

Αυτό, σημείωσε, «είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Μακάριο».

Εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι τιμούμε σήμερα τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακαρίου, σημειώνοντας ότι «οι παρακαταθήκες που μας άφησε 46 χρόνια μετά είναι επίκαιρες και επιβάλλουν συνεχή αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου μας»

Δηλώσεις εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Νεόφυτος Ζαμπάς δήλωσε πως «τιμούμε σήμερα τη μνήμη του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου, του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «τα μηνύματα είναι επίκαιρα και είναι μηνύματα ενότητας, αγωνιστικότητας, και διεκδίκησης με τελικό σκοπό την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι τιμούμε σήμερα τη μνήμη του ηγέτη που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από αυτούς που αγάπησαν την Κύπρο και μισήθηκε όσο κανένας άλλος από αυτούς που μίσησαν την Κύπρο. «Οι παρακαταθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου συνεχίζουν καθώς τα σχέδια των ξένων, τα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι εκεί και όσο υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί για τη διχοτόμηση της Κύπρου μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι πρέσβευε ο Εθνάρχης Μακάριος και τι πρέπει να συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε».

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανού είπε ότι τιμώντας τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι παραμένει πιστό στις παρακαταθήκες του ως ο γνήσιος συνεχιστής του έργου και της πολιτικής του Μακαρίου.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Μάριος Χαννίδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ τιμά τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, του ιδρυτή και θεμελιωτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως το μήνυμα της ημέρας είναι πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, θα πρέπει να αγωνιστούν για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το μέλος τέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΠΑ Χρίστος Τσίγκης είπε ότι «αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο» με την αίσθηση ότι «οι παρακαταθήκες τους είναι επίκαιρες και σημαντικές» και πως «αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να επικρατήσει σε όλο τον πολιτικό κόσμο».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share