X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα κινηθεί το κυβερνητικό έργο παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών εξαγγελιών του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με οριζόντιες αυξήσεις, συνέχιση του market pass, εγκαθίδρυση youth pass.

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του για αναθεώρηση του Άρθρου 16, ενώ έκανε αναφορά και στην ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας και διαφορετικών  κοινωνικών ομάδων.

«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Θέτοντας ως εθνικό στόχο τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια οφείλει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση, που «ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία».

«Για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, η θέση μας σταθερή για διευθέτηση στο δικαστήριο της Χάγης με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, έθεσε τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, για υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στη επόμενη τετραετία, για εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ, καθώς και για μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι και τους επόμενους μήνες θα διατηρηθεί το market pass, ενώ μίλησε και για την καθιέρωση youth pass ως μόνιμου μέτρου για κάθε νέο.

Παράλληλα, μίλησε για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2024, με οριζόντιες αυξήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, καθώς και μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

«Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1.1.24, να ξεπερνά το 3%», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, σημείωσε ότι μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη, ενώ δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης κοστολογούνται στο 1,5 δις ευρώ.

Ως προς τη δημόσια Παιδεία και ιδιαίτερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα «για την προετοιμασία της μεγάλης αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την αξιολόγηση του τομέα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

«Στην αρχή αυτής της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε με οδηγό αυτόν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που θα σφραγίζει κάθε πεδίο και ανοίγοντας καινούργιους δρόμους», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καλώντας το σώμα των βουλευτών να υπερψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share