X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΘετική εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου στον τομέα της...

Θετική εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο της σχέσης ΗΠΑ – Κύπρου, αναφέρεται ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Πολιτικών – Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με θέμα την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, και συνεργάζονται στενά μαζί της για την προώθηση κοινών προτεραιοτήτων ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», γράφει το ενημερωτικό έγγραφο.

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αναφέρει ότι στα τέλη του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν δήλωση προθέσεων σχετικά με τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2019, ο νόμος περί εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 υπογράφηκε με ισχυρή δικομματική υποστήριξη, τονίζοντας τα συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» προστίθεται.

Έκτοτε, συνεχίζει, η συνεργασία τους για την ασφάλεια συνέχισε να εμβαθύνει στους τομείς «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έρευνας και διάσωσης, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των καταστροφών και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και της εκκένωσης αμάχων».

Στα παραδείγματα των συγκεκριμένων επιτυχιών περιλαμβάνονται η συμμετοχή για πρώτη φορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (IMET) και η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ το 2020.

Επίσης, η τελετή θεμελίωσης του περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης της Κύπρου για την ξηρά, την ανοικτή θάλασσα και την ασφάλεια λιμένων (CYCLOPS) ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των συνόρων και στην πρόληψη της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Αναφορά γίνεται και στη διαπίστευση του πρώτου στρατιωτικού ακολούθου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον, στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέψεις σε λιμένες από αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην Κύπρο και στην κοινή εκπαίδευση για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Επίσης στη προσωρινή άρση των περιορισμών της Διεθνούς Κυκλοφορίας σε Όπλα (ITAR) (ΣΣ άρση εμπάργκο όπλων), ώστε να επιτρέπεται η άμεση εμπορική πώληση αντικειμένων και υπηρεσιών μη θανατηφόρου χρήσης από και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις επισκέψεις ανώτερου επιπέδου της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η διμερής συνεργασία μας συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, η διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας, η προώθηση ευκαιριών για μεγαλύτερο εμπόριο και επενδύσεις και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», προσθέτει το ενημερωτικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share