X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΘρίλερ στις προεδρικές εκλογές στο Περού με Καστίγιο και Φουχιμόρι σε μάχη...

Θρίλερ στις προεδρικές εκλογές στο Περού με Καστίγιο και Φουχιμόρι σε μάχη στήθος με στήθος

Το εκλογικό σασπένς συνεχίζεται στο Περού, όπου ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Πέδρο Καστίγιο, διατηρούσε χθες Τρίτη το ισχνό προβάδισμά του έναντι της αντιπάλου του, της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, Κέικο Φουχιμόρι, η οποία πρόβαλε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς περί “νοθείας”, με το 98,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε στις 18:49 (τοπική ώραϊ 02:49 ώρα Κύπρου) προβάδισμα 107.000 ψήφων, σύμφωνα με την ONPE, την εθνική εκλογική επιτροπή. Ο κ. Καστίγιο πιστώνεται το 50,31% και η κυρία Φουχιμόρι το 49,69% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς μοιάζει ωστόσο να ωφελείται από την καταμέτρηση των ψήφων των περίπου 1 εκατ. Περουβιανών της διασποράς, η οποία βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

“Μένει να μάθουμε εάν θα αρκέσουν” γι` αυτήν, σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζέσικα Σμιθ, Περουβιανή πολιτολόγος, που εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Χιλής, για την οποία “οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων (…) θα είναι κρίσιμες” για το αποτέλεσμα.

Ο Πέδρο Καστίγιο αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα επίσημα αποτελέσματα ανακτούσε λίγο-λίγο έδαφος και, παρότι το βράδυ της Κυριακής ήταν πίσω έξι μονάδες, με το 42% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, πέρασε μπροστά. Οι ψήφοι από τις επαρχίες και τις απομακρυσμένες περιοχές στο δάσος του Αμαζονίου, που μεταφέρθηκαν στη Λίμα κι εξ ορισμού ευνοούν τον επαρχιώτη εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή, του επέτρεψαν να αφήσει πίσω την κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Προχθές Δευτέρα η αντίπαλός του κατήγγειλε “παρατυπίες”, “ενδείξεις νοθείας”, “πρόθεση σαμποταρίσματος της λαϊκής βούλησης”. Κάπου διακόσιοι οπαδοί της συγκεντρώθηκαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ONPE. “Όχι στον μεταμφιεσμένο κομμουνισμό”, έγραφε ένα από τα πανό που κράταγαν.

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πάντως διαπιστώνει πως “η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες”. Ενώ η Αντριάνα Ουρούτια, η Πρόεδρος της ΜΚΟ Transparencia, πήγε πιο μακριά, δηλώνοντας στην εφημερίδα El Comercio πως “δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιτρέπουν να μιλήσουμε για νοθεία” του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share