X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΤη σημασία του CYCLOPS για ασφάλεια και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, εξήραν...

Τη σημασία του CYCLOPS για ασφάλεια και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, εξήραν ΥΠΕΞ – Πρέσβειρα ΗΠΑ

Στη σημασία της λειτουργίας στην Κύπρο του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και της Ασφάλειας των Λιμένων CYCLOPS, για προώθηση του κοινού στόχου ΗΠΑ και Κύπρου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μαζί με την Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα επισκέφθηκαν σήμερα και επιθεώρησαν τα κατασκευαστικά έργα για την ανέγερση του κτηρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και της Ασφάλειας των Λιμένων CYCLOPS, στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι εργασίες για το κτήριο «όπου θα στεγάζεται το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης προχωρούν κανονικά, ο στόχος είναι η λειτουργία του να ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου 2022 και θεωρούμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και ο εξοπλισμός που θα βρίσκεται στο Κέντρο, που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και προσωπικά την πρέσβειρα της χώρας «γι’ αυτή τη συνεργασία που οδηγεί στη σύσταση αυτού του κυπριακής ιδιοκτησίας Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και είναι ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας, διμερείς σχέσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Είναι επίσης ένδειξη και του κοινού μας στόχου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στη περιοχή, κάτι που μέσα από τις εργασίες αυτού του Κέντρου, που θα παρέχεται εκπαίδευση για θέματα μη στρατιωτικής ασφάλειας, θα ενισχυθούν και οι στόχοι μας στη περιοχή».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες στον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα «για την από την πρώτη στιγμή συνεργασία, αφού αποδεικνύει και τη σημασία της πόλης, δεν είναι τυχαία που επιλέγηκε η συγκεκριμένη πόλη και τοποθεσία για να ανεγερθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης. Θέλω να ευχαριστήσω και όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και πολλά Υπουργεία που εργάζονται από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να προχωρήσει αυτό το Εκπαιδευτικό Κέντρο που μεταξύ άλλων αναδεικνύει και τη σημασία της χώρας μας ως χώρα η οποία, διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, εργάζεται έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Εχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από κράτη της περιοχής που ενδιαφέρονται είτε να στείλουν αξιωματούχους και λειτουργούς τους να εκπαιδευτούν στο Κέντρο είτε να δούμε πώς μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες έτσι ώστε να προωθηθούν κοινοί στόχοι».

Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο είπε πως «είναι απίστευτο το γεγονός ότι ήμασταν εδώ πριν από λιγότερο από πέντε μήνες για να βάλουμε το θεμέλιο λίθο αυτής της υπερσύγχρονης εγκατάστασης που ονομάζεται CYCLOPS», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να κάνουμε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευχαρίστησε την κατασκευαστική και αρχιτεκτονική εταιρεία «για τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει και έχουν φέρει το έργο σ’ αυτό το σημείο».

Πρόσθεσε ότι το Κέντρο «αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σημείωσε πως «όπως ανέφεραν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ (Χριστοδουλίδης και Blinken) αυτή την εβδομάδα, έχουμε κοινή δέσμευση για μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Κύπρο, συνέχισε, «θα μας βοηθήσει στη συνεργασία και θα καταφέρει να φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

Η κυρία Γκάρμπερ ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό Εξωτερικών «για τη δέσμευσή του να ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου, αλλά και τον Δήμαρχο (Λάρνακας) για την προθυμία του να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση σ’ αυτό το χώρο, που ελπίζουμε ότι θα φέρει αρκετούς ανθρώπους από άλλες χώρες για να δουν τις ομορφιές της Κύπρου αλλά και της Λάρνακας».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε έξι περίπου μήνες θα είμαστε εδώ για να ανοίξουμε και επίσημα το Κέντρο Εκπαίδευσης» δηλώνοντας ενθουσιασμένη για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και δια ζώσης, τόσο την πρόοδο των εργασιών όσο και το τι θα περιλαμβάνει αυτό το Κέντρο. Είπαμε αρκετές φορές πως θέλουμε η Λάρνακα να είναι ένας τόπος στον οποίο θα συνυπάρχουν γειτονικές χώρες και διάφορες εθνικότητες, να είναι ένας τόπος όπου ο άλλος να νοιώθει σαν σπίτι του, ασφαλής».

Θεωρούμε και ελπίζουμε, συνέχισε «πως αυτό το κυπριακής ιδιοκτησίας Κέντρο θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, της συνεργασίας, των καλών σχέσεων και της επίλυσης κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και ως Κύπρος αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να αναφέρει τις χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον για το Κέντρο και τι είδους εκπαίδευση θα γίνεται, ο ΥΠΕΞ είπε πως «μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τρία κράτη μέλη της ΕΕ και τρία γειτονικά κράτη» χωρίς όμως να τα αναφέρει ονομαστικά, προσθέτοντας πως «με τη λειτουργία Κέντρου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και συγκεκριμένα».

Πρόσθεσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από την «ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία βλέπει μέσα από τους στόχους αυτού του έργου να εξυπηρετούνται και στόχοι της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης. Οι στόχοι αυτοί είναι πώς εκπαιδεύονται οι αρμόδιοι λειτουργεί γειτονικών κρατών, κρατών μελών της ΕΕ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές».

Εξήγησε ακόμα πως «ο στόχος της εκπαίδευσης είναι για μη στρατιωτικής ασφάλεια και είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε. Η χώρα μας που δεν επιλέγηκε τυχαία, από τη μια λόγω της ιδιότητας της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την άλλη λόγω του γεγονότος ότι είμαστε το κράτος μέλος της περιοχής, που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, είναι η χώρα που μπορούν να γίνουν αυτές οι εκπαιδεύσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η θέση της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο, ο Υπουργός ανέφερε πως «σίγουρα είναι μια ένδειξη που αποδεικνύει αυτό που επιχειρούμε να αποδείξουμε και μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και μέσα από τη δράση μας γενικότερα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως ενισχύει και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ γιατί είναι σημαντική, καθοριστική η συνεισφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για να προχωρήσει αυτό το έργο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share