X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΤις θέσεις της ιταλικής Κυβέρνησης ενόψει Συνόδου Κορυφής ΕΕ παρουσίασε ο Ντράγκι

Τις θέσεις της ιταλικής Κυβέρνησης ενόψει Συνόδου Κορυφής ΕΕ παρουσίασε ο Ντράγκι

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε σήμερα, σε ομιλία του στη Βουλή, τις θέσεις της ιταλικής Κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 24ης και 25ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Tουρκίας, ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός δήλωσε πως “στη συνεδρίαση του Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε υπενθυμίσει ότι για την Ευρώπη είναι στρατηγικής σημασίας το να υπάρχει μια κατάσταση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, το να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία”.

“Το Συμβούλιο εννοεί να υπογραμμίσει και πάλι την διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί σε κάποιους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η δημόσια υγεία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δραστηριοποιούμεθα και στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Θα επαναλάβουμε, όμως, την ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως των δικαιωμάτων των γυναικών, των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι στη χώρα του επιστρέφει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και πως για το 2021 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 4,2% και για το 2022 4,4%.

“Η επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάπτυξης, πολύ υψηλότερων από εκείνα των τελευταίων δεκαετιών, θα μας επιτρέψει να μειώσουμε και τη σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ, η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε ο Ντράγκι. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Ιταλός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, “έστω και αν παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση, η όλη κατάσταση πρέπει να παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση, με ειδική αναφορά στην εμφάνιση και διάδοση επικίνδυνων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν το πρόγραμμα πλήρους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και να περιορίσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση”.

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης θεωρεί “πολύ σημαντικό ότι 24 από τις 27 χώρες μέλη παρουσίασαν τα Εθνικά Σχέδιά τους και ότι η Επιτροπή εξέτασε ήδη τα 10 από αυτά”.

Για το κύριας σημασίας θέμα της μετανάστευσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: “η Κυβέρνησή μου θέλει να χειριστεί το μεταναστευτικό με ισορροπημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο. Αλλά η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να είναι μόνον ιταλική, πρέπει να είναι όντως ευρωπαϊκή. Χρειάζεται κοινή δέσμευση για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών, για την οργάνωση των νόμιμων ροών και για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές να σταθεροποιηθούν και να ξαναβρούν την ειρήνη. Και αναφέρομαι κυρίως στην Λιβύη”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός θεωρεί επίσης ότι “το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, που προτάθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργεί μια νέα προοπτική, αλλά η διαπραγμάτευση επί του Συμφώνου δείχνει ότι πρέπει να γίνει ακόμη σημαντική δουλειά”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share