X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο 2023 η Τριμερής Κύπρου–Ελλάδας–Παλαιστίνης, είπε ο ΠτΔ σε συνάντηση με Αμπάς

Το 2023 η Τριμερής Κύπρου–Ελλάδας–Παλαιστίνης, είπε ο ΠτΔ σε συνάντηση με Αμπάς

Στις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση τους αναφέρθηκαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει ότι συμφωνήθηκε όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος Αμπάς καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, «σας καλωσορίζουμε ως αγαπητό επισκέπτη της Παλαιστίνης. Η επίσκεψη σας είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των φίλων λαών μας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, καθώς και διάφορες πτυχές της οικονομικής συνεργασίας”.

“Επαινούμε την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στον τομέα των επιχειρήσεων, σε υποτροφίες για τους φοιτητές. Εκτιμούμε επίσης τον αποτελεσματικό πολιτικό ρόλο της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κράτος της Παλαιστίνης για την πλήρη ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και για την αναγνώριση του από τις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της τελευταίας ευκαιρίας για λύση δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Αμπάς.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι αποικιακό σχέδιο που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές κυβερνήσεις που ασκούν διώξεις» κατά των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι «σπεύδουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται “δράση από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το Ισραήλ” και “για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη λύση δύο κρατών”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Παλαιστίνη σε συνέχεια και της επίσκεψης σας στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2022. Η σημερινή μου επίσκεψη είναι ένδειξη των ιστορικών, ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου, αλλά επίσης και της κοινής μας πεποίθησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας”.

Ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε τρεις άξονες θεμάτων. Ο πρώτος, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφορά τις διμερείς σχέσεις και την ανάγκη όπως αυτές ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να αντανακλούν το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι  “για αυτό τον λόγο θα εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού. Υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε”.

Το δεύτερο θέμα, πρόσθεσε, είναι η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα και ανέφερε ότι συμφώνησαν όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Σύνοδος στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έτσι ώστε αυτή η περιφερειακή συνεργασία που στηρίζεται σε μια θετική ατζέντα να ενισχυθεί στο βαθμό που υπάρχουν και οι άλλες τριμερείς μας συνεργασίες.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, συνέχισε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή “και μέσα στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό ήταν δύο βασικά θέματα που συζητήσαμε”.

Επανέλαβε “την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και βάσει των Συνόδων του 1967”.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι “την ίδια στιγμή θέλω να ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη της Παλαιστίνης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των ΗΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η στάση της Παλαιστίνης σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει διαβρωθεί”.

“Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, και η Κύπρος και η Παλαιστίνη, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, για αυτό θα πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας, τις όποιες διαφωνίες μας. πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου” τόνισε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην περιοχή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η περιοχή μας με τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει να προσελκύσει εκείνο το διεθνές ενδιαφέρον που χρειάζεται έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν.

Κλείνοντας εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στη Ραμάλα και διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπεγράφη στη συνέχεια Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστίνης για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια (Ein Qinya).

Η ανέγερση του Κέντρου, προστίθεται, αφορά το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ενώ ο χώρος ανέγερσης υπεδείχθη από τις Αρχές της Παλαιστίνης.

Μετά την υπογραφή, ο Πρόεδρος Αμπάς παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Ραμάλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Ραμάλα Δημήτρης Άσσος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής, Κόλπου και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, ανακοίνωση για την επίσκεψη εξέδωσε και η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεια του έφτασαν στη Ραμάλα από την Ιορδανία με ελικόπτερα που παραχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας. Η Πρεσβεία σημειώνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστίνη από το 2015.

Κατά την άφιξη του στη Ραμάλα, αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβηκε στο Μαυσωλείο του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, όπου κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν στο μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται η σύγχρονη εθνική ιστορία της Παλαιστίνης μέσα από τη βιογραφία και την πορεία του ιδρυτή προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ.

Ακολούθως, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο Αμπάς, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων.

Αργότερα, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και το Μεσανατολικό, αναφέρει η ανακοίνωση. Στη συνέχεια, προστίθεται, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστίνης για χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια (Ein Qinya).

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθησε γεύμα εργασίας των δύο Προέδρων και των αντιπροσωπειών τους. Τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών, Δρ. Riyadh al-Maliki, ο Ανώτερος Διπλωματικός Σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου  Mahmoud Abbas, Δρ. Majdi Khaldi (Υπουργός), ο Υποστράτηγος της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,  Majed Faraj (Υπουργός), ο Υπουργός Πληροφοριών, Nabil Abu Rudeineh, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Δρ. Ziad Abu Amr, και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah Attari, καταλήγει η ανακοίνωση της Πρεσβείας.

(ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share