X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΤο 57% των Κυπρίων αισθάνεται «αβεβαιότητα» σε σχέση με την πανδημία, σύμφωνα...

Το 57% των Κυπρίων αισθάνεται «αβεβαιότητα» σε σχέση με την πανδημία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ

Το 57% των Κυπρίων και το 45% των Ευρωπαίων αισθάνονται “αβεβαιότητα” σε σχέση με την πανδημία, ενώ το 48% και 34% αντίστοιχα, αισθάνονται απογοήτευση, σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον ένα 35% και 34% των Κυπρίων αισθάνονται “φόβο” και “θυμό”, μετα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ να είναι 22% και στις δύο απαντήσεις.

Η έρευνα διεξήχθη με 26.669 προσωπικές συνεντεύξεις στην ΕΕ, από τις 15 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου 2021, εκ των οποίων 504 συνεντεύξεις από τις 16 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου 2021 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των Κυπριών θεωρεί ότι η πανδημία έχει επηρεάσει το προσωπικού τους εισόδημα, έναντι 40% που απαντά αρνητικά (31% και 42% αντίστοιχα στην ΕΕ). Το 54% των Κυπρίων εκτιμά ότι τα μέτρα του lockdown έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τη ζημιά που κάνουν στην οικονομία, ενώ το 46% πιστεύει το αντίθετο (58% και 41% στην ΕΕ).

Το 63% των Κυπρίων και το 48% των Ευρωπαίων είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 36% και 50% αντίστοιχα δεν είναι ικανοποιημένο. Το 59% και 44% σε Κύπρο και ΕΕ είναι ικανοποιημένο από την αλληλεγγύη μεταξύ των 27 και το 76% και 84% αντίστοιχα εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει περισσότερες εξουσίες σε σχέση με την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας.

Επιπλέον το 38% των Κυπρίων ζητά από την ΕΕ να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (κάτι που συμβαίνει ήδη με το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις), το 36% των Κυπρίων ζητά από την ΕΕ να επενδύσει περισσότερα σε ανάπτυξη εμβολίων και θεραπείας ενώ ένα 36% ζητά από την ΕΕ να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Η κορυφαία απάντηση σε επίπεδο ΕΕ με 39% (30% στην Κύπρο) είναι η ΕΕ να εξασφαλίσει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στους πολίτες στα εμβόλια (κάτι που συμβαίνει ήδη με τις κοινές προμήθειες και την pro rata διανομή).

Το 72% των Κυπρίων ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας και το 57% να υποστηρίξει την ανάπτυξη θέσεων εργασίας.

Το 63% των Κυπρίων και το 57% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι τα μέτρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στη χώρα τους και το 50% και 49% αντίστοιχα πιστεύει το ίδιο για τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share