X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΤο ΡΛΚ στηρίζει αναγνώριση ψευδοκράτους δηλώνει στα κατεχόμενα ο Κιλιτσντάρογλου

Το ΡΛΚ στηρίζει αναγνώριση ψευδοκράτους δηλώνει στα κατεχόμενα ο Κιλιτσντάρογλου

Η Τουρκία στηρίζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ένα «ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος» μετά από 50 χρόνια που πέρασαν στο Κυπριακό, δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των επαφών του στα κατεχόμενα.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει σειρά επαφών με την τ/κ ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα. Είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης δίδει έναν σοβαρό αγώνα για τους Τ/κ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μαζί, Τουρκία και ψευδοκράτος, να υποστηρίζουν την πολιτική της λύσης δύο κρατών υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί μαζί τους την Κύπρο. «Είμαστε αντιμέτωποι με την νοοτροπία της Ένωσης». Κατά τον κ. Τατάρ η στήριξη πολιτικής δύο ανεξάρτητων κρατών είναι ένα ιστορικό βήμα «επειδή εμείς πάντοτε δίναμε ευκαιρίες» και επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά είχε θέσει την καλή της πρόθεση για ομοσπονδιακή λύση. «Αλλά τελικά δεν λήφθηκε υπόψη».

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης ανέφερε ότι μίλησε με μια διαφορετική φωνή για τον αγώνα που δίδουν οι Τ/κ εδώ και 50 χρόνια, αλλά ο στόχος – είπε – ήταν πάντοτε ο ίδιος, να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, παραπέμποντας στον τάφο του Φαζίλ Κιουτσιούκ που γράφει «οι Τ/κ θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι».

Ο Πρόεδρος του ΡΛΚ είπε ότι εάν υπάρχει κάτι που το κόμμα του μπορεί να κάνει, είναι έτοιμοι, σημειώνοντας πως για την Τουρκία το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε στον Τούρκο πολιτικό ότι το σημαντικό πλέον στην Κύπρο είναι να καταστεί δυνατός ο δίκαιος διαμοιρασμός της διοίκησης και των πόρων και επανέλαβε την θέση ότι δεν έφεραν αποτέλεσμα οι συνομιλίες για ομοσπονδία που διήρκεσαν 50 χρόνια και γι’ αυτό τάσσονται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Ο Πρόεδρος του ΡΚΛ συναντήθηκε επίσης με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου και «κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία» στην οποία τόνισε ότι για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους η δημοκρατική κουλτούρα είναι πολύ σημαντική για την ύπαρξή μας.

Συναντήθηκε επίσης με τον «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ο οποίος μίλησε για νέα σελίδα που άνοιξε στο Κυπριακό και πως «οι συνομιλίες για την ομοσπονδία που ήταν ένα παιχνίδι, ήταν ένας χαμένος χρόνος για 53 έτη και αποδείχθηκε η αποτυχία τους. Για να μπορέσει να αρχίσει μια νέα διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, συνέχισε, έχει σημασία να εξισωθεί διεθνώς το στάτους των δύο πλευρών.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου μίλησε επίσης για κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και του τ/κ «λαού» στην Γαλάζια Πατρίδα και την Κύπρο, η οποία έχει «θέση κλειδί».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επίσης συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, ο οποίος του είπε πως άρχισαν να παίρνουν οικονομικές ανάσες μετά τις 4 Ιουνίου που επαναλειτούργησαν τα οδοφράγματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share