X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΤον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής μετάβασης στην ανάκαμψη τόνισε ο Κυριάκος Κόκκινος...

Τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής μετάβασης στην ανάκαμψη τόνισε ο Κυριάκος Κόκκινος στην Ψηφιακή Συνέλευση της ΕΕ

Τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής μετάβασης στην προσπάθεια για ανάκαμψη και διαμόρφωση μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας, και μίας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΦΕΚΨΠ), Κυριάκος Κόκκινος, σε παρέμβαση του στην Ψηφιακή Συνέλευση, που διοργανώθηκε στις 1-2 Ιουνίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, η συνέλευση επικεντρώθηκε στους στόχους της ΕΕ για το 2030 στο πλαίσιο της ψηφιακής δεκαετίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ψηφιακές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, τις ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές και τη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», που προνοεί χρηματοδότηση ύψους 7,5 δις ευρώ για ψηφιακά έργα.

Επιπλέον, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στη σημασία των ψηφιακών και καινοτόμων λύσεων που προωθούνται στα πλαίσια διαφόρων μηχανισμών, όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για ενδυνάμωση και διευκόλυνση του επιχειρείν, τόνωση της αγοράς εργασίας, ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, και οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΦΕΚΨΠ, στα πλαίσια της Συνέλευσης υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Λισαβόνας – Ψηφιακή Δημοκρατία με Σκοπό», η οποία και υπογραμμίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ψηφιακής μετάβασης και την ανάγκη διαφύλαξης των ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

Προστίθεται ότι με τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψηφιακό περιβάλλον, διαφύλαξη της ψηφιακής δημοκρατίας, καθώς και προώθηση μιας οικονομίας που να βασίζεται στην πράσινη ψηφιακή τεχνολογία ως παράγοντα ευημερίας και ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη, το ΥΦΕΚΨΠ αναφέρει ότι αυτό βρέθηκε στο προσκήνιο της δεύτερης ημέρας της συνέλευσης, τονίζοντας πως «με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,5 δις ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ, στηρίζοντας παράλληλα τον διττό στόχο της ΕΕ για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό».

«Αναμένεται να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας έργα σε τέσσερις τομείς: υπερυπολογιστική, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες», προσθέτει.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εκδήλωση συμμετείχαν Υπουργοί από διάφορα κράτη μέλη, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις πρόνοιες του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» και να λάβουν πρακτική καθοδήγηση για την αξιοποίησή του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share