X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΤουρκικό ΥΠΕΞ: Επανάληψη απόψεων του διδύμου Ελλάδας-Ε/κ τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επανάληψη απόψεων του διδύμου Ελλάδας-Ε/κ τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Επανάληψη των απόψεων του διδύμου Ελλάδας- Ε/κ χαρακτηρίζει η Τουρκία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το Κυπριακό και καλεί την ΕΕ να δει τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ “οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το κεφάλαιο ‘Τουρκία’ στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου 2021 απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν την Τουρκία.

“Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Ο υποβιβασμός της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους”, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι “τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι ως συνήθως η επανάληψη των απόψεων του Ε/κ-ελληνικού διδύμου. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τ/κ και αγνόησε επίσης τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τ/κ και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share