X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤραγικά συμβάντα όπως αυτό του Μαρί να μην επαναληφθούν ποτέ, είπε ο...

Τραγικά συμβάντα όπως αυτό του Μαρί να μην επαναληφθούν ποτέ, είπε ο ΠτΔ

Η πολιτεία, το κράτος, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν σωστά, βάσει κανόνων, μηχανισμών και ελέγχου, προστατεύοντας κάθε ώρα και στιγμή τους πολίτες, τους ανθρώπους, την ανθρώπινη ζωή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι τραγικά συμβάντα, όπως αυτό του Μαρί, να μην επαναληφθούν ποτέ.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στη δέηση για τους πεσόντες στο Μαρί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος είπε ότι η Πολιτεία οφείλει μια μεγάλη και ειλικρινή απολογία, όχι μόνο προς τους 13 αυτούς αγνούς πατριώτες, που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος, αλλά, κυρίως, στις οικογένειές τους που υπομένουν τον αδυσώπητο πόνο και πληρώνουν το βαρύ τίμημα του άδικου χαμού των αγαπημένων τους προσώπων και αυτό ποτέ μα ποτέ δεν τελειώνει.

«Για αυτό, σε όλους εσάς, τους καθημερινούς ήρωες, που κληθήκατε να υποστείτε τα απότοκα της τραγωδίας αυτής, θέλω να επαναλάβω ειλικρινείς απολογίες, διαβεβαιώνοντας σας ότι κανείς δεν έχει ξεχάσει την αφοσίωση και την απαράμιλλη αρετή που επέδειξαν οι τιμώμενοι σήμερα ήρωες μας, την αποφράδα εκείνη ημέρα, όπως έκαναν άλλωστε από την πρώτη ημέρα ένταξης τους στην Υπηρεσία της Πατρίδας», σημείωσε.

Το πιο σημαντικό μήνυμα, επεσήμανε ο Πρόεδρος «είναι η συναίσθηση από μέρους μας, από μέρους της διακυβέρνησης μας, της βαρύτατης ευθύνης αυτών που διοικούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή και προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος του κάθε ανθρώπου στη ζωή, εν ώρα ειρήνης, εν ώρα εργασίας, εν ώρα καθήκοντος».

Έγνοια μας, συνέχισε, πρέπει να είναι η θέσπιση των ορθών διαδικασιών, η εκπαίδευση και οι συνεχείς έλεγχοι για να εγγυηθούμε, στο βαθμό του ανθρωπίνως δυνατού, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των λειτουργών, αξιωματικών των πολιτών μας.

«Σε περιόδους ειρήνης, αλλά και σε περιόδους κρίσεων, να εγγυηθούμε ότι θα ζούμε σε μια ασφαλή χώρα που μειώνει, στο βαθμό του ανθρωπίνως δυνατού, τέτοιες τραγικές εξελίξεις.  Αυτό, η συναίσθηση της ευθύνης των όσων ασκούν εξουσία ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας είναι και το πιο βαρύ φορτίο όλων εμάς που αποφασίζουμε να εμπλακούμε στα κοινά και ούτε μέρα δεν πρέπει να το ξεχνάμε και αυτή η παραδοχή θα πρέπει να καθοδηγεί πάντα την άσκηση πολιτικής από μέρους μας», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων μας, ο Πρόεδρος είπε ότι «ως Πολιτεία, δυστυχώς, ό,τι και αν πράξουμε, ξέρω ότι δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της τόσο άδικης, αδόκητη απώλειας των αγαπημένων σας παιδιών, αδελφών, συζύγων και γονιών».

Θέλω να γνωρίζετε, συνέχισε, ότι «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η θυσία τους να μετατραπεί ασπίδα προστασίας για τους πολίτες, εφαλτήριο και δέσμευση για να πράξουμε όλα όσα απαιτούνται ώστε μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των διαδικασιών, των κανόνων λειτουργίας και ελέγχου, της συνεχούς εκπαίδευσης, να διασφαλισθεί ότι δεν θα ξαναζήσει η Κύπρος μια τέτοια τραγωδία».

Είπε ότι η θυσία του Ανδρέα Ιωαννίδη, του Λάμπρου Λάμπρου, του Κλεάνθη Κλεάνθους, του Μιχάλη Ηρακλέους, του Μιλτιάδη Χριστοφόρου, του Χριστάκη Χριστοφόρου, του Αντώνη Χαραλάμπους, του Ανδρέα Παπαδοπούλου, του Γιώργου Γιακουμή, του Βασίλη Κρόκου, του Σπύρου Ταντή, του Παναγιώτη Θεοφίλου, του Αδάμου Αδάμου, είναι το βαρύτατο τίμημα που πληρώνουν πρώτοι από όλους, οι οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, για όλους εμάς, σημείωσε, αποτελεί η θυσία τους συνεχή και ακατάπαυστη υπενθύμιση του χρέους μας να κάνουμε το παν, ώστε τραγικά συμβάντα, όπως αυτό, να μην επαναληφθούν ποτέ.

Ευλαβικά υποκλινόμαστε σήμερα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη μνήμη των 13 Ηρώων της Κύπρου μας, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας ισχυρή υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά γονείς να θρηνήσουν τα παιδιά τους, παιδιά να χάσουν τον πατέρα τους, γυναίκες να στερηθούν τον σύντροφο τους, οικογένειες να χάσουν τα παιδιά τους τόσο τραγικά, άδικα και αδόκητα.

«Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνουμε και σήμερα, σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας, ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, σε μια προσπάθεια να απαλυνθεί ο πόνος και να στηριχθείτε στις δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε απόρροια της τραγωδίας που όλοι βιώσαμε 12 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Είπε ότι παρευρίσκεται εκεί πρωτίστως και ανθρωπίνως με βαθύ το συναίσθημα της λύπης, αλλά και της ενσυναίσθησης της συνεχιζόμενης οδύνης των γονέων, παιδιών και συγγενών, που ο χρόνος δεν μπορεί να εξαλείψει, για τον άδικο χαμό των 13 ηρωομαρτύρων που έφυγαν τόσο τραγικά στο Μαρί πριν από 12 ακριβώς χρόνια.

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τραγικό εκείνο Ιούλιο, την έκρηξη, τα παιδιά και τους αξιωματικούς που πιστοί στην αποστολή τους, παρέμειναν στο καθήκον, επιλέγοντας τον υπέρλαμπρο, ματωμένο, όμως, μοιραία δρόμο, προς την Αθανασία», ανέφερε.

Το τραγικό συμβάν, συνέχισε, μας σημάδεψε όλους και «πέραν του πόνου βρίσκομαι σήμερα εδώ με ειλικρινή αισθήματα χρέους και τιμής, διότι οφείλουμε ως πολιτεία από τη μία να αποδίδουμε τιμές σε όλους όσοι έπεσαν την ώρα του καθήκοντος αποτρέποντας με τη ζωή τους τυχόν μεγαλύτερα δεινά και κόστος περισσότερων ζωών, και από την άλλη έχουμε αδιαμφισβήτητη οφειλή να μην ξεχνούμε. Αντιθέτως, να αντλούμε πολύτιμα μαθήματα ζωής που στο εξής θα καθοδηγούν τις πράξεις μας».

Αποτίουμε σήμερα, όλοι μαζί, συνέχισε, τον προσήκοντα, Ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους μάρτυρες της φονικής έκρηξης του Μαρί, μιας έκρηξης που δεν σημάδεψε τραγικά εκείνο τον Ιούλιο μόνο τις ζωές 13 συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, αλλά και τραυμάτισε τις ψυχές όλων των Κυπρίων.

«Δεν θα ήταν υπερβολή, και αυτό είναι κάτι που ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει, να ειπωθεί ότι η έκρηξη στο Μαρί προανάγγελλε τότε νέες δοκιμασίες για τον πολλαπλώς παθόντα λαό της Κύπρου.  Δυστυχώς. Λες και η μαυρίλα και το σκοτάδι που απλώθηκε στον ουρανό εκείνο το πρωϊνό που κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί, προμήνυε νέες συμφορές για τον τόπο μας, μαζί με τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες που θρηνούμε ακόμη», πρόσθεσε.

Ακόμη και σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, είναι πολλά τα ερωτηματικά. «Δικαιολογημένα βασανιστικά «γιατί» ταλανίζουν  συγγενείς και φίλους. Παραλείψεις, λανθασμένες αποφάσεις και μη λήψη των δεουσών ενεργειών εν καιρώ. Τι και γιατί πήγε λάθος, γιατί το κακό δεν προβλέφθηκε, γιατί δεν είχε αποτραπεί ως θα έπρεπε;», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share