X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΥποδειγματική η συμμετοχή ΥΠΑΜ στους άξονες για ενέργεια και περιβάλλον, λέει ο...

Υποδειγματική η συμμετοχή ΥΠΑΜ στους άξονες για ενέργεια και περιβάλλον, λέει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ

Την εκτίμηση ότι είναι υποδειγματική η συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου στους άξονες εργασίας της EDA για την ενέργεια και το περιβάλλον, εξέφρασε σήμερα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) Γίρι Σέντιβι.

Ο κ. Σέντιβι μιλούσε στο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, που άρχισε τη Δευτέρα στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα, με διοργανωτές την Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας (CSDA) του Υπουργείου Άμυνας, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) και με την υποστήριξη του Κυπριακού Ινστιτούτου και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (CAPA).

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα «είναι επίκαιρο ενόψει της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Η σύνοδος κορυφής COP26 θα συγκεντρώσει τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιτάχυνση της δράσης προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση «United in Science 2021» όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «προειδοποίησε πόσο μακριά βρίσκεται η διεθνής κοινότητα από την επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού. Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, επηρεάζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες, καθώς και τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια» είπε.

Αποτελεί επίσης κίνδυνο, συνέχισε «για τις αμυντικές υποδομές και ικανότητες, οπότε είναι κρίσιμο για τον αμυντικό τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις, ως ενεργοβόρες και μεγάλοι καταναλωτές ορυκτής ενέργειας, να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να αυξήσουν την ενεργειακή τους ανθεκτικότητα και αυτονομία”.

Στον χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας είπε επίσης πως «η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις να εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά που μπορούν να επενδυθούν σε άλλους τομείς. Για τον αμυντικό τομέα, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμα ενεργειακά μοντέλα θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο, ιδίως στα πεδία μάχης όπου οι γραμμές εφοδιασμού είναι ακριβές και επικίνδυνο να συντηρηθούν» είπε και σημείωσε πως «η πράσινη ενέργεια δεν μειώνει μόνο το αποτύπωμα άνθρακα και κοστίζει λιγότερο, αλλά μπορεί επίσης να σώσει ζωές»

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Σέντιβι είπε ότι «στη πορεία τους προς την ενεργειακή βιωσιμότητα, οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζονται επίσης σθεναρά από τον ΕΟΑ. Αυτό συνάδει με την πρωταρχική αποστολή του ΕΟΑ, η οποία είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και η διευκόλυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της”.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα για το πως ο ΕΟΑ βοηθά τα κράτη μέλη τονίζοντας πως «το Υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε το πρώτο επαληθευμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην Κύπρο, ενώ όλες οι νέες εγκαταστάσεις στα εθνικά στρατόπεδα θα σχεδιαστούν με βάση τις πράσινες και οικολογικές αρχές».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «το έργο του ΕΟΑ βοήθησε το Υπουργείο να επωφεληθεί από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών μελών και να βελτιώσει τις ενεργειακές του επιδόσεις» ενώ επεσήμανε «την υποδειγματική συμμετοχή του κυπριακού Υπουργείου στους άξονες εργασίας του ΕΟΑ για την ενέργεια και το περιβάλλον» προσβλέποντας, όπως είπε «στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share