X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλευτικές εκλογές 2021: 557.589 εκλογείς, 15 κομματικοί συνδυασμοί, 658 υποψήφιοι για τις...

Βουλευτικές εκλογές 2021: 557.589 εκλογείς, 15 κομματικοί συνδυασμοί, 658 υποψήφιοι για τις 56 έδρες της Βουλής

Συνολικά 658 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 557.589 εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές οι οποίες διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο για την ανάδειξη των 56 μελών του κοινοβουλίου. Από τους 658 υποψήφιους οι 160 είναι γυναίκες.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 0700 και λήγει κανονικά στις 1800, με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 1300. Οι ίδιες ώρες ψηφοφορίας θα ισχύσουν και στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 0800 μέχρι τις 1600, με διάλειμμα από τις 1200 το μεσημέρι μέχρι τις 1230, τοπική ώρα.

Πρόκειται για τη 12η κατά σειρά εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των μελών της κυπριακής Βουλής, που γίνεται από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ειδικές διευθετήσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν δέκα (10) ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα, που θα στελεχωθούν το κάθε ένα από δύο υπαλλήλους και μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν εκλογείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Υγείας και που κατά τη μέρα ψηφοφορίας βρίσκονται σε περιορισμό, σύμφωνα με το εν ισχύ Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το οποίο εκδίδεται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για το σκοπό αυτό οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν τη δυνατότητα από τη Δευτέρα, 17.05.2021, μέχρι και την Παρασκευή, 28.05.2021, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στον Γενικό Έφορο Εκλογών για να εγγραφούν σε προσωρινό ειδικό εκλογικό κατάλογο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη διεύθυνση συνήθους διαμονής τους ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Υποβλήθηκαν συνολικά 91 δηλώσεις, οι οποίες, επιβεβαιώθηκαν με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Υγείας.
Οι εγγραφέντες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κατανέμονται κατά επαρχία ως ακολούθως: Λευκωσία 32, Λεμεσός 13, Λάρνακα 15
Αμμόχωστος 22, Πάφος 9.

Θα λειτουργήσουν δέκα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα, τέσσερα στην επαρχία Λευκωσίας, δύο στην επαρχία Λεμεσού, και από ένα στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.

Κατά την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, στα κινητά εκλογικά κέντρα, κατά τη διαλογή των ψήφων και στις τελετές ανακήρυξης θα ισχύουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με αρνητική ένδειξη σε τεστ ανίχνευσης του ιού, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο, στη βάση του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας, όπως και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Δεκαπέντε είναι οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με 651 υποψηφίους: ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), Αλλαγή Γενιάς, Αλληλεγγύη, Αμμόχωστος για την Κύπρο, Αφύπνιση 2020, Δημοκρατική Παράταξη,  Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Πατριωτικός Συνασπισμός και Πνοή Λαού. Επτά υποψήφιοι έχουν υποβάλει ως ανεξάρτητοι την υποψηφιότητά τους.

Το 2016 οι υποψήφιοι ήταν 493 και περιλάμβαναν 108 γυναίκες, ποσοστό 21,90%.

Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δυο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει  χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών κέντρων για αυτόχθονες και εκτοπισθέντες, ανέρχεται στα 1.166 παγκύπρια, τα 16 για την εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων. Τα εκλογικά κέντρα εξωτερικού είναι συνολικά δέκα, τέσσερα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στο Λονδίνο.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές είναι 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ, σε εθνικές εκλογές. Η εκλογική περιφέρεια με τους περισσότερους εκλογείς είναι η Λευκωσία με 196.194 ψηφοφόρους και ακολουθεί η Λεμεσός με 115.002, η Αμμόχωστος με 114.194, η Λάρνακα με 58.333, η Πάφος με 45.050 και η Κερύνεια με 28.816 εκλογείς.

Οι γυναίκες εκλογείς ανέρχονται 283.032 (50,76%) και οι άνδρες 274.557 (49,24%). Το 14,73% των εκλογέων έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών και το 18,55% μεγαλύτερη των 70 ετών.

Στον αριθμό των εκλογέων περιλαμβάνονται και 712 Τουρκοκύπριοι, οι οποίο ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, που δεν περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό, καθώς και 265 φυλακισμένοι.

Συνολικά έχουν εκτυπωθεί 600 χιλιάδες ψηφοδέλτια σε χαρτί ασφαλείας, διαφορετικού χρώματος για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Για τις εκλογές θα εργασθούν γύρω στα 7.800 άτομα, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τη φρούρησή τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτοί κατανέμονται 5.200 στα εκλογικά κέντρα, 500 στις γραμματείες, ενώ θα εργαστούν και 2.100 αστυνομικοί. Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώνουν και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 450, που είναι κατά πολύ μικρότερος από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α` κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β` κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα. Τα τελικά αποτελέσματα και από τις δυο κατανομές αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η κατανομή των εδρών ανά επαρχία είναι: Λευκωσία 20 έδρες, Λεμεσός 12 έδρες, Αμμόχωστος 11 έδρες, Λάρνακα 6 έδρες, Πάφος 4 έδρες, Κερύνεια 3 έδρες.

Η προσκύρωση των βουλευτικών εδρών μετά την εξαγωγή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται σε δύο στάδια. Η πρώτη κατανομή εδρών,  διενεργείται από τους οικείους Εφόρους Εκλογής κάθε εκλογικής περιφέρειας ξεχωριστά. Ακολουθεί η δεύτερη κατανομή εδρών, που διενεργείται από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο μηχανογραφικό σύστημα, πριν τις 7 το βράδυ. Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε αναμένεται ότι μέχρι τις 11 μ.μ. περίπου θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, κατά εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή των εδρών. Στη συνέχεια θα γίνει από το Γραφείο του Γενικού Εφόροου Εκλογών η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών.

Οι υποψήφιοι που θα καταλάβουν έδρα από την πρώτη κατανομή, θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και καταχώρησης των σταυρών προτίμησης. Με εξαίρεση τις εκλογικές περιφέρειες της Λευκωσίας και της Κερύνειας οι ανακηρύξεις των επιτυχόντων θα γίνουν το βράδυ της εκλογής, στις επαρχίες τους, δεδομένου πως η διαδικασία θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν την επόμενη μέρα στο Συνεδριακό Κέντρο “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, στις 12 το μεσημέρι, μαζί με τις ανακηρύξεις των εκλογικών περιφερειών Λευκωσίας και Κερύνειας, καθώς επίσης της ανακηρύξεις της δεύτερης και τρίτης κατανομής. Στον ίδιο χώρο, και η ανακήρυξη των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share