X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΞεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας

Το ένα εκατομμύριο εμβόλια ξεπέρασε η Κύπρος ενώ την Παρασκευή ανοίγει η διαθεσιμότητα σε εμβόλια για άτομα εκτός ΓεΣΥ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος επισκέφθηκε το Εμβολιαστικό Κέντρο Β΄ στην κρατική έκθεση. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως το σύστημα υγείας αντέχει με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενώ τόνισε πως ο στόχος για εμβολιασμό του 82% του πληθυσμού και με τις 2 δόσεις θα επιτευχθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Χατζηπαντέλας χαρακτήρισε σημαδιακή τη σημερινή ημέρα για τον αγώνα για εμβολιασμό καθώς η Κύπρος έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο εμβόλια, κάτι που στέλνει το μήνυμα ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους ειδικούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, και την Κυβέρνηση και πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 82% των πλήρως εμβολιασμένων.

Ερωτηθείς σε ποιο ποσοστό βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως με την πρώτη δόση βρισκόμαστε στο 74% και με την αυξημένη καθημερινή ροή των τελευταίων ημερών, μέχρι τέλος Αυγούστου θα ξεπεραστεί ο στόχος του 82%.

Σε ερώτηση αν ο στόχος αυτός είναι για εμβολιασμένους με μια ή δύο δόσεις, ο Υπουργός είπε πως ο απώτερος στόχος είναι και για τις δύο δόσεις με πρωταρχικό την πρώτη δόση, η οποία όταν γίνει είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί και η δεύτερη. Το ποσοστό των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις ξεπερνά το 66%.

Ερωτηθείς πότε αναμένουμε να πιάσουμε το 82%, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως ο στόχος αυτός αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου για την 1η δόση και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου για την 2η.

Σε ερώτηση σχετικά με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν, ο Υπουργός διευκρίνισε αρχικά πως υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με γιατρούς και νοσηλευτές, εκφράζοντας ευχαριστίες σε νοσηλευτές και γιατρούς καθώς και στις συντεχνίες τους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με τη στήριξη τους τα νοσηλευτήρια αυτή τη στιγμή ανταπεξέρχονται τις αυξημένες ροές ασθενών χωρίς προβλήματα. Είπε πως σήμερα καταγράφεται ρεκόρ ατόμων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και ρεκόρ νοσηλειών από COVID-19, αλλά με τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σχετικά με την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, ο Υπουργός Υγείας είπε πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όπως και πολλοί πολίτες, έχουν τις ιδιαιτερότητες τους και το Υπουργείο είναι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, σημειώνοντας πως θα βρεθεί η λύση και σε αυτό το πρόβλημα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ερωτηθείς σχετικά με τα rapid tests, αν υπάρχει πλάνο να γίνουν κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις στην δωρεάν παροχή τους όπως για παράδειγμα στους στρατιώτες, ο Υπουργός είπε πως όλα τα προβλήματα εξετάζονται καθημερινά και εκεί και όπου θεωρούν πως μπορούν να δοθούν λύσεις αυτές δίνονται.

Σε ερώτηση κατά πόσον το σύστημα υγείας είναι σε θέση να παρέχει ποιοτική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως 228 ασθενείς έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα και 27 ασθενείς έχουν μεταφερθεί στις εντατικές μονάδες.

«Γίνεται καθημερινά μια μεγάλη πάλη για να μπορούμε να μεταφέρουμε ασθενείς “non COVID” έξω στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με τα οποία το Υπουργείο -αφού κρατά τη διαχείριση της Πανδημίας- έρχεται σε συνεννόηση και μεταφέρει ασθενείς οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύκτας για να αδειάζουμε κρεβάτια ώστε να βάζουμε εισαγωγές COVID», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση ότι η δυνατότητα στις εντατικές είναι για 65 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχουμε 55 άτομα στις συγκεκριμένες μονάδες, η κ. Γιαννάκη είπε πως το Υπουργείο θα μιλήσει ξανά με τον ΟΚΥπΥ αν υπάρχει ένα νέο πλάνο για να ανοίξει κλίνες. Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, βοηθά στον ύψιστο βαθμό τα νοσηλευτήρια και για τα θέματα των κλινών θα υπάρξει συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ για να εξεταστεί ποια άλλη βοήθεια μπορεί να χρειαστεί.

«Δεν πατάμε ένα κουμπί και γίνονται όλα. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να μπορούν όλοι μαζί να εργάζονται, για να μπορούμε να ανοίγουμε κλίνες, για να μπορεί να υπάρχει μια διαθεσιμότητα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολλές οι παράμετροι που δουλεύουμε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», είπε και πρόσθεσε πως όλοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τους γύρω τους και την κοινωνία καθώς τελευταίως έχουμε νεαρούς ασθενείς διασωληνωμένους στις εντατικές.

Η κ. Γιαννάκη είπε στη συνέχεια πως για τα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών έχουν γίνει πάνω από 330 εμβόλια και μια προκράτηση για ραντεβού για εμβολιασμό πέραν των 1.300, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή ανοίγει το walk-in Κέντρο Eμβολιασμού, το οποίο δεν χρειάζεται ραντεβού, και για άτομα εκτός ΓεΣΥ. «Εκεί θα είναι μια πρεμιέρα πάρα πολύ σημαντική για να εμβολιαστούν άτομα εκτός ΓεΣΥ. Όλα γίνονται με μια προσπάθεια, αρχηγός είναι ο Υπουργός και εμείς, η ομάδα που τον υποστηρίζουμε, συνεχίζουμε», είπε.

Από την πλευρά του Υπουργός είπε πως η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα και σε άτομα εκτός ΓεΣΥ να εμβολιαστούν αφού αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας, και με τον τρόπο αυτό να προστατευθούν και οι ίδιοι αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες.

Ερωτηθείς κατά πόσον μελετάται το θέμα για 3η δόση εμβολίου, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως στη σημερινή σύσκεψη με τον Υφυπουργό Καινοτομίας συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΕ», είπε και εξήγησε πως πρέπει να δοθεί πρώτα η έγκριση από την ΕΕ.

Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα εάν οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάσουν τον μέγιστο διαθέσιμο αριθμό, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως «η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και παίρνουμε όποια μέτρα χρειαστεί να πάρουμε. Ανάλογα με τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share